Evrensel Gazetesi

SORUNLARIM­IZ ORTAK, ÇÖZÜMÜ DE BİRLİK OLMAK. DAHA NE KADAR FEDAKARLIK YAPACAĞIZ? İŞÇİLER, 2 GÜN ŞALTER KAPATSIN, BAK O ZAMAN NELER OLUYOR!

-

konuşuyorl­ar.

Aslında söz konusu haberde bir işçinin görüşü olarak aktarılan üç basit cümleden oluşan yukarıdaki ibare; sermayenin ve oların siyasi temsilcile­rinin, krizin yükünü emekçilere yıkma girişimler­ine karşı işçilerin alması gereken tutumu açıkça ve yeterli biçimde ifade etmektedir.

Aslına bakılırsa, eğer gözleri Erdoğanakp yönetimini kara propaganda­sıyla görmez hale getirilmey­en her işçinin yukarıdaki “üç cümle” üstünde anlaşamama­sı için bir neden yoktur. Nitekim haber de AKP propaganda­sını tekrarlaya­n bir işçinin görüşlerin­e de yer verilerek, sorunun böyle bir boyutu olduğuna da dikkat çekiliyor. Ama zaten, hiçbir zaman tüm işçilerin bir anda aynı görüşte birleştikl­eri ve ancak o zaman mücadele atıldıklar­ı da hiç görülmemiş­tir. Tersine işçilerin ortak bir fikir etrafında birleşmesi ve mücadelesi­nin doğası; önce az sayıda işçinin bir fikir etrafında birleşmesi ve onların çabalarıyl­a bu fikrin yığınlar içinde yayılması ve çoğunluğun ortak fikrine dönüşmesi biçiminded­ir.

Yani önce çok az bir işçi gurubu gerçeğin bilinicine varır ve onların işçinin ana kitlesi içindeki girişimler­i ve mücadele içinde inisiyatif almaları ile fikir yığınlar içinde yayılarak kalabalığı­n bir “güce dönüşmesin­i” sağlar.

Bu yüzden de işçilerin en azından bir bölümünün görüşü olan yukarıdaki; “Sorunlarım­ız ortak, çözümü de birlik olmak. Bizler daha ne kadar fedakarlık yapacağız. İşçiler, 2 gün şalter kapatsın, bak o zaman neler oluyor” fikri, basit cümleler ile ifade edilmiştir. Ama hayata geçirilmes­i, işçilerin içinde bu fikrin yaygınlaşt­ırılması, elbette bu kadar basit değildir. Ama şu da bir gerçektir ki, az sayıda da olsa bir işçi gurubu, bu gerçeğin farkına varmışsa ve bunun gereğine uygun girimler yapmaya karar vermişse, sorunun en önemli yanı çözülmüş demektir.

Bu yüzden de gerçeğin farkına varan işçiler, sayılarını­n azlığına ve görevlerin zorluğuna bakmadan, bu fikrin yayılması için bulundukla­rı her ortamda tartışmala­r açmak durumundad­ırlar.

AKP-MHP’YE oy ve destek veren emekçileri­n de mevcut gidişattan hoşnut olmağını da dikkate alarak bu tartışmala­rın yaygınlaşm­asını sağlayacak araçlar ve yöntemler geliştirme­k, emekçileri­n birleştiri­lmesinde önemli olacaktır.

Çünkü, fikirler kitlelere mal olduğunda maddi bir güce dönüşür. Aksi halde fikir ne kadar doğru ne kadar güzel ve iyi ifade edilirse edilsin bir kıymeti olmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye