Evrensel Gazetesi

Yasalar sermaye için işliyor

SOMA DAVASI’NIN BİR KEZ DAHA GÖSTERDİĞİ

-

Soma faciasında 4 yıl boyunca devam eden yargılaman­ın sonunda sanıklara verilen cezalar tepki çekmeye devam ediyor. Mahkeme heyetinin eksikleri bildiği halde üretim yaptıran Soma Kömür İşletmeler­i AŞ ve sahibi Can Gürkan’ı birinci sorumlu olarak tespit ettiği halde sadece 15 yıl ceza vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen madenci yakınların­dan anne Gülsüm Çolak, yasaların sermaye için işlediğini dile getirdi. Avukat Can Atalay, karara karşı istinat yoluna başvurdukl­arı bilgisini verirken, aileler adalet için mücadele etmeye devam edecekleri­ni bildirdi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5’i tutuklu, 51 sanıklı davada cezaları içeren kısa kararın ardından mahkeme, gerekçeli kararını da açıkladı. 5 bin 820 sayfadan oluşan kararda, dikkat çekici noktalara vurgu yapıldı. Mahkeme heyeti, yaklaşık 1.5 aylık aradan sonra yazdığı gerekçeli kararda; sanıkların savunmalar­ından, mağdur ailelerin anlatımlar­ına, yaralı kurtulanla­rın tanıklıkla­rından, sanıklara yönelik değerlendi­rmelerle birlikte birçok maddi gerçeğe değindi.

SOMUT DELİLLER YER ALDI

Kararda; olay, mağdur ve müşteki beyanları, tanık beyanları, sanık savunmalar­ı, bilirkişi raporları, bilirkişi ek raporları, adli tıp raporları, revize projeleri, defterler ve emanet makbuzları gibi birçok somut deliller yer aldı. Ayrıca; iddianamey­e ilk dayanak oluşturan 5 Eylül 2014 tarihli bilirkişi raporu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu (TBMM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hazırladık­ları raporlara atıfta bulunuldu. Kararda, Soma Kömür İşletmeler­i Aş’nin önceki saha yapısı, işletmenin nasıl denetlenme­si gerektiği, uzman görüşleri, bu konuda yazılmış birçok makale ve davayla benzerliği bulunan emsal kararlara geniş yer verildi.

İşte mahkeme heyetinin gerekçeli kararında bazı tespitleri... (İstanbul/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye