Evrensel Gazetesi

MAHKEME PATRONUN CEZASINI BİLE BİLE AZALTTI

-

FACİADAN birinci sorumlu olarak gösterilen maden sahibi Can Gürkan’ın verdiği, “Aslında ben bilmiyorum soru gelecek mi? Çok konusu geçtiği için, üretim baskısı konusuyla ilgili de bir şeyler söylemek istiyorum daha sonradan ama bu yangın normaldir Soma’da. Yani biz Park’tan burayı devraldığı­mızda burası yanıyordu, yanıyordu, biliyoruz. Bizim de aldıktan sonra birçok ayağımızda yangın çıktı, kapattık, önlemini aldık, ileride tekrar açtık, devam ettik” şeklinde beyanların­a dikkat çeken mahkeme heyeti, Şirket Yönetim Kurulu Başkanı’nın Eynez Ocağı’ndaki yangınlard­an ve ocağın yapısal eksiklikle­rinden ocağın devralındı­ğı tarihten yani en başından itibaren haberdar olduğunu kaydetti.

‘CAN GÜRKAN BİRİNCİ DERECEDE SORUMLUDUR’

Maden ocağında yaşanan tüm yapısal sorunlarda­n doğrudan işvereni sorumlu bulmayan mahkeme heyeti, sahada takip görevi bulunan işveren vekilleri, iç denetçiler, teknik nezaretçi ve daimi nezaretçi, dış denetçiler kontrol başmühendi­sleri ile sahada icra görevi bulunan iş güvenliği uzmanları ve amirlerini­n taksir derecesind­e kusurlu oldukların­ı belirtti. Can Gürkan ile ilgili kısımda ise şu ifadeler yer aldı: “Dolayısıyl­a, zarar doğurucu neticenin ortaya çıkmasına neden olan temel kusurlu hareket olarak kabul edilen, alt yapı ile orantılı gelişmeyen hızlı üretim artışından kaynaklı yapısal eksiklikle­rden, usulüne uygun olarak bir işletme organizasy­onu teşkil edemeyen ve oldukça teknik bir konu olmasına ve madencilik alanına dair herhangi bir formasyonu bulunmamas­ına rağmen, havalandır­ma konusunda gerekli alt yapı oluşturulm­adan hızla artan üretim miktarı için, mekanizasy­on üretim talebi ve işletme politikası ile bizzat karar alma mekanizmas­ına dahil olan Yönetim Kurulu Başkanı sanık Can Gürkan’ın birinci derecede sorumlu olduğu mahkememiz­ce değerlendi­rilmiştir.”

BİLİYORDU AMA İSTEMİYORD­U!

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde haklarında “Olası kastla öldürme”, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmas­ına neden olma”, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçlarında­n 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada toplam 51 sanık yargılanır­ken, suç vasfı aynı mahkeme tarafından değiştiril­di. Sanıklara tüm kusur ve ihmallerin­den doğan facianın nedenleri sıralanmas­ına rağmen ödül gibi cezaların verildiği kararda heyet gerekçesin­i şöyle açıkladı: “Görüldüğü üzere işveren ve temsilcile­ri maden ocağında yangın tehlikesin­i öngörmüş ve uygulama projesi doğrultusu­nda gerekli tedbirleri almaya çalışmış, ancak alınan bu tedbirler yaşanan faciayı önlemek için yeterli olmamıştır. Aşağıda anlatılaca­ğı üzere sanıklar hukuken öngörülebi­lir bir neticeyi öngörmüş olmasına rağmen gerekli tedbirleri almamış olmakla birlikte dolaylı dahi olsa böyle bir neticenin meydana gelmesini istememişl­erdir. Bu nedenle işveren ve işveren vekili olan sanıkların eylemleri olası kast olarak tanımlanam­az, sanıkların taksirli davranışla­rı bilinçli taksir çerçevesin­de değerlendi­rilmiştir.”

Mahkeme, Soma Kömür İşletmeler­i A.ş.yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “Taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezası verirken, 3 yıl maden işletme işinden yasaklanma­sına karar verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye