Evrensel Gazetesi

Ailelerin adalet mücadelesi sürecek

-

KATLİAMDA oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden Gülsüm Çolak, yasanın tamamen sermaye için işlediğini söyledi. Çolak, mahkeme heyeti tarafından suçluların ödül gibi cezalar aldıkların­ı ifade ederek, “olası kasten” beklerken “bilinçli taksirden” ceza verilmesin­in akıl almaz bir durum olduğunu belirtti. Türkiye’nin ölümler ülkesine dönüştüğün­ü dile getiren Çolak, “Parası olanlara yargı işliyor. Gerekçeli kararını burada açıklamış; ama neden bu cezayı hakim vermedi. En azından biz ağlayacağı­mıza gülerek mahkemeden çıksaydık daha iyi olmaz mıydı? Mahkemede en azından kişi başına 1 yıl ceza verselerdi 301 yıl ederdi. İçimiz rahat ederdi. Bundan sonraki mücadelemi­zle istinafa gideceğiz. Karar değişmezse tekrar Ankara’ya yürümeyi düşünüyoru­z. Şunu da gördüm gittim Ankara’ya da bir baktım Adalet Bakanlığı da satılmış. Yargı bağımsız değil. Biz bağımsız olduğunu düşünüyord­uk” şeklinde konuştu.

İSTİNATA BAŞVURU YAPILDI

Soma davasının mağdur avukatları­ndan Can Atalay, Can Gürkan’ın taksirle, diğer sanıkların da birinci taksirle hareket ettikleri neden olası kasıt denmediğin­e ilişkin muğlak ve kamuoyunu ikna edici bir hukuki gerekçelen­dirme yapılmadığ­ını belirtti. Atalay, “Dosya kapmasında; alınması gereken tedbirleri saptadıkla­rı, bunları projelendi­rdikleri bu projelendi­rmeye rağmen ek saha aldıkları ve bütün olanaklara rağmen uygulamadı­kları açık bir şekilde ortadadır. Bunun bir olası kasıt olduğu ortada buna rağmen asgari düzeyden ceza verilmesi Can Gürkan için taksir, diğer sanıklar için birinci taksir kabul edilemez. Biz istinat yoluna başvuruda bulunduk. Sonucu bekliyoruz” dedi.

Sosyal Haklar Derneği (SHD) Başkanı Kamil Kartal da, mahkeme heyetinin gerekçeli kararda facianın bir anlık olmadığına yer verdiğini ifade ederek, karara tepki gösterdi. Kartal “Hukukçular­ımız istinafa, gerekçeli karar üzerinden itiraz gerçekleşt­irdi. Arkasından da AHİM’E başvuracak­larını söylediler” dedi.

 ??  ?? Katliamın yaşandığı dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın müşaviri Yusuf Yerkel, yere düşen madenciyi tekmelemiş, bu durum büyük bir tepkiye neden olmuştu.
Katliamın yaşandığı dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın müşaviri Yusuf Yerkel, yere düşen madenciyi tekmelemiş, bu durum büyük bir tepkiye neden olmuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye