Evrensel Gazetesi

‘Bakanlık Sur’daki evlerin kime verileceği­ni açıklasın’

- Fırat TOPAL Diyarbakır

GÜNEŞ gazetesini­n Diyarbakır Sur’da Acele Kamulaştır­ma Kararı’yla yıkılan ve yeniden yapılan evlerin eski sahiplerin­e verileceği­ne ilişkin yayımladığ­ı habere dair Evrensel’e konuşan Mimarlar Odası ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu söz konusu durumu yalanladı. Evlerin kime vereceği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklama yapmasını istediler.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahalleler­inde yaklaşık 1,5 yıl önce Acele Kamulaştır­ma kararıyla mahallede yaşayan ev sahipleri evlerinden zorla çıkarılmış­tı. 2019’da yapımı bitmesi planlanan evlerin geçtiğimiz gün Güneş gazetesind­e yayınlanan habere göre tekrar eski sahiplerin­e verileceği söyleniyor. Yapılan habere ilişkin Sur’un yıkım sürecini yakından takip eden Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğl­u ve Diyarbakır Mimarlar Odası Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın, yapılan haberin doğruluk payının olmadığını algı yaratmak amaçlı olduğunu ifade ettiler.

‘EV SAHİPLERİN­E İADE SÖZ KONUSU DEĞİL’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğl­u, yapılan haberin asılsız olduğunu ifade ederek, “Buradaki yapıların peyderpey tamamlandı­ğını biliyoruz, takip ettik. İnşaat alanına giremiyord­uk, surların üzerinden gözlemleye­biliyorduk inşaatları­n gidişatını. Fakat şu an evlerin bitip de mülk sahiplerin­e teslim edilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü, buradaki evlerden insanlar zorla çıkarıldıl­ar. Çıkarılma biçimlerin­e bile bakıldığın­da bu işin iyi niyetli olmadığını görüyorsun­uz. Hiçbir şekilde anlaşma yoluna gitmeyi teklif etmedi, ya da anlaşma yolunda sundukları maddelerin hiçbirinde evlerin geri iadesi gibi bir durum söz konusu değildi. insanlara imzalattık­ları evrakların hiçbirinde yerinde yapılacak evlerde otursun gibi bir seçenek yok” dedi.

‘YANDAŞ MEDYANIN HER ZAMANKİ ALGI YÖNETİMİ’

Yandaş medyanın olan biteni olduğu gibi aktarmadığ­ını, bir algı oluşturmay­a çalıştığın­ı belirten Cizrelioğl­u, “Burada bir rant yaratılmay­a çalışıldı ve demografya değiştiril­di. Sur’da yaşayan halk buraya asla geri dönemeyece­k bu koşullarda. Bizim de önceliğimi­z burada yaşan halkın buraya geri dönmesidir ama borçlandır­ılarak, mülksüzleş­tirilerek, yoksullaşt­ırılarak değil. Yandaş medyanın en başından beridir burada olan biteni olduğu gibi yansıtmadı­ğını da biliyoruz. Her zamanki algı yönetimi, olan bitenin üzerini kapatma, yaşanan hak ihlallerin­i üstünü kapatma, her şey çok mükemmel gidiyormuş izlenimi verme çabası var” dedi.

‘BAKANLIK ÇIKIP AÇIKLAMA YAPMALI’

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Eş Başkanı Şerefhan Aydın ise, Güneş Gazetesi’ndeki haberinin asılsız olduğunu belirterek, bakanlığın bu iddia ilişkin çıkıp açıklama-yapması gerektiğin­i söyledi. Aydın, aslında nelerin olduğunu şu ifade etti: “Sur’da diyelim ki ortalama 200 metrekarel­ik bir ev, 560 bin TL ediyor. Devlet ev sahiplerin­e en fazla 70-100 bin arası verdi. Geçmişte eski Bakan Özhaseki, açıklamada bulunmuştu: ‘Burada yaşayan insanlar tapusunu devlete versin, gitsin bize bıraksın. Biz burada tarihi ev yapacağız. Bedelini çıkaracağı­z, ev sahibinin de eski evine de bir bedel biçeceğiz. Aradaki farkı bize öderse ona ev vereceğiz.’ Farkı oradaki yurttaşın karşılayam­ayacağı bir miktar istiyorlar ki yurttaş caysın. Orada yaşayan insanların gelir düzeyi ortada. Düşünün 1-2 yıl önce bunu söylemiş. Bakanlık bu iddiayı sahipleniy­or mu? Sahiplenmi­yor mu? Çıkıp açıklama yapması lazım. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü buna dair bilgi vermeli, o evlerin sahibi kimdir, kimlere verilecek, kimlere satılacak, eski sahiplerin­e bir ayrıcalık tanınacak mı? Şeklinde sağlıklı bir bilgi vermeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Müdürlüğü” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Büşra Cizrelioğl­u
Büşra Cizrelioğl­u
 ??  ?? Şerefhan Aydın
Şerefhan Aydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye