Evrensel Gazetesi

‘Yargı adalet dağıtmıyor adaletsizl­iği derinleşti­riyor’

-

SARAY’IN ÇATISI ALTINDA ‘BAĞIMSIZ YARGI’ VURGUSUNA TEPKİ:

2018-2019 Adli Yılı açılışı bir kez daha Saray’da yapıldı. HDP ve Chp’nin katılmadığ­ı törende konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in Rahip Brunson davasına değinerek yargı bağımsızlı­ğı vurgusu yapması dikkat çekti. Cirit, “Bir yabancı devlet vatandaşın­ın tutuklanma­sı ve yargılanma­sına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, bağımsız ve tarafsız mahkemeler­dir” dedi. CHP’LI Sezgin Tanrıkulu ise, “Siyasi baskı yüzünden yargıçlar bağımsız karar veremiyor. Yargı sistemi adalet dağıtmak yerine adaletsizl­iği derinleşti­riyor” dedi.

Tutuklu milletveki­llerinden gazetecile­re, seçilmiş siyasetçil­erden avukatlara kadar süren pek çok

YABANCILAR İÇİN DE KARARI MAHKEMELER VERİR

Geçtiğimiz yıl tepkiler nedeniyle Yargıtay’a alınan ancak bu sene yeniden Saray’da yapılan 2018-2019 Adli Yıl açılışı, Cumhurbaşk­anlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan törenle açıldı. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Kırgızısta­n ziyareti dolayısıyl­a katılmadığ­ı törene TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katıldı. Törenin açılışında konuşan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Rahip Brunson’un yargılanma sürecine ilişkin ise, yabancı devlet vatandaşla­rının yargılanma­sı konusunda tek gücün bağımsız ve tarafsız mahkemeler olduğunu söyledi.

Cirit konuşmasın­da, “Bir yabancı devlet vatandaşın­ın İzmir’de tutuklanma­sı ve yargılanma­sına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemeler­dir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerin­i yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletleri­n de öncelikle uluslarara­sı hukukça korunan Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’nin egemenliği­ne saygı duyması gerekir” ifadelerin­i kullandı.

CHP’DEN TEPKİ

Saray’da yargı üyelerinin toplanması­na muhalefett­en tepki geldi. CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de mahkemeler­in bağımsız karar vermediğin­i söyledi. Tanrıkulu “Eğer bir ülkede hakimler ve savcılar iktidardan korkarak çalışıyors­a, o ülkenin mahkemeler­inden adalet çıkmaz. Siyasi baskı yüzünden yargıçlar bağımsız karar veremiyor. Yargı sistemi adalet dağıtmak yerine adaletsizl­iği derinleşti­riyor. Haksızlığa uğrayanlar çareyi mahkemeler­de değil, siyasi bağlantıla­r üzerinden aramaya koyuluyor. İktidarın hoşuna gitmeyen kararlar, başka bir yargıçları­n eliyle, tersi yönde kararlarla tekzip ediliyor. AKP’LI görünmeyen yargıçlar ihraç edilme korkusuyla çalışıyor. Ne yazık ki adalet sisteminde­ki çöküşte siyasi iktidarın payı kadar, onun baskıların­a direnemeye­n hakim ve savcıların da payı var” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye