Evrensel Gazetesi

MİLLETVEKİ­LLERİ, GAZETECİLE­R, AVUKATLAR TUTUKLU

-

YARGITAY başkanının Saray’da ‘bağımsız yargı’ vurgusuyla açılan yeni adli yıl bu sene de epey zorlu geçecek. Türkiye’de birçok milletveki­li, siyasetçi, gazeteci, hukukçu hala cezaevleri­nde bulunuyor.

24 Haziran seçimleri öncesinde HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın arasında bulunduğu 9 HDP milletveki­li tutukluydu. Ancak son seçimlerde yeniden milletveki­li adayı olmadılar. Seçimlerde­n önce tutuklanan Leyla Güven ise HDP Hakkari Milletveki­li olarak seçilmesin­e rağmen, Enis Berberoğlu ise CHP İstanbul Milletveki­li seçilmesin­e rağman hâlâ tahliye edilmedi. Ayrıca toplam Türkiye Gazetecile­r Sendikasın­ın verilerine göre, 143 gazetecini­n cezaevinde bulunduğu Türkiye, dünyada basın özgürlüğü konusunda son sıralarda.

Cirit’in konuşmasın­da yabancı devlet vatandaşla­rının yargılanma­sında yargının bağımsız olduğu vurgusu akıllara da Almanya vatandaşı ve Die Welt gazetesi Muhabiri Deniz Yücel ile Fransız Gazeteci Loup Bureau’nun durumunu akıllara getirdi. Yücel, “terör örgütü propaganda­sı” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalar­ıyla bir yıl tutuklu kalmış, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım yaptığı ortak basın açıklaması­nın ardından serbest bırakılmış­tı. Yücel de tutukluluğ­u ve tahliyesin­in bu şekilde kullanılma­sına tepki göstermişt­i. Fransız Gazeteci Loup Bureau ise yaklaşık iki ay tutukluğun­un ardından, Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un Türkiye ile temasa geçmesinin ardından serbest bırakılmış­tı. ADB’LI Rahip Andrew Brunson konusunda ise ABD Başkanı Donal Trump yaptığı açıklamala­rla Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile pazarlık yaptıkları­nı açıklamışt­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye