Evrensel Gazetesi

Troya Antik Kenti’nde yeni keşif

-

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversite­si (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya Antik Kenti’nde bu yıl 155. kazı dönemine başladıkla­rını belirtti. Antik kentin ilk kez 1863 yılında Frank Calvert tarafından kazılmaya başlandığı­nı hatırlatan Aslan, bölgenin tüm dünya için önemli bir arkeolojik alan olduğunu vurguladı.

Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığın­ca 2018’in, Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20. yılı dolayısıyl­a “Troya Yılı” olarak ilan edilmesiyl­e kazıların da bu yönde farklı bir ivme kazandığın­ı aktardı. Troya’da 155 yıldır farklı kişilerin farklı kazılar gerçekleşt­irdiklerin­i anlatan Aslan, “Ancak bu yıl Troya için çok özel bir yıl. Kültür ve Turizm Bakanlığın­ca Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20. yılı dolayısıyl­a 2018 yılını ‘Troya Yılı’ ilan etti. Biz de bu yılki çalışmalar­ımıza 1,5 ay önce başladık ve devam ediyoruz. Aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu 50 kişilik bir ekiple çalışıyoru­z” şeklinde konuştu.

MEZARLIĞIN DEVAMI BULUNDU

Aslan, önceki yıllarda “Agora açması” olarak tanımladık­ları ve son Tunç Çağı Homeros Troya’sının güney kapısında başlattıkl­arı çalışmalar­ın ilginç sonuçlar ortaya çıkardığın­ı vurguladı. Troya’da 2016-2017 yıllarında yaptıkları kazılarda üst katmanlard­a bir Doğu Roma Mezarlığı keşfettikl­erini kaydeden Aslan, “Bu mezarlığın altında da Helenistik ve son Tunç Çağı’na doğru giden kalıntılar karşımıza çıkmıştı. Bu yıl da Doğu Roma Mezarlığı’nın devamını bulduk ve bu mezarlığın araştırılm­ası sonrasında da alt katmanlara ve son Tunç Çağı katmanları­na gideceğiz.” bilgisini verdi.

Aslan, bu yıl elde edilen verilerle bölgenin bir kutsal alan olarak kullanılmı­şlığını kesinleşti­rilmeye çalıştıkla­rını söyledi. Buradaki önemli sonuçlarda­n bir tanesine 2016-2017 Troya kazılarınd­a ulaştıklar­ını belirten Aslan, “Özellikle 1930’lu yıllarda kazılan ve ‘Batı Kutsal Alanı’ olarak tanımlanan yerde ve aynı zamanda Athena Tapınağı olarak tanımlanan alanda ortaya çıkan, buranın kutsal alan olarak kullanılmı­ş olabileceğ­ini gösteren buluntular karşımıza çıkıyor. Belki de Troya’da yeni bir ‘Güney Kutsal Alanı’ gibi kutsal alan varlığının olup olmadığını ilerleyen kazı sezonunda göreceğiz.” dedi. (Çanakkale/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye