Evrensel Gazetesi

ÖGİ: Ağustosta 4 gazeteci daha tutuklandı

-

Özgür Gazetecile­r İnisiyatif­i (ÖGİ), Ağustos ayında 6 gazetecini­n gözaltına alındığını, 4’ünün tutuklandı­ğını ifade ederek, “Akp’nin özgür medyaya düşmanlığı, sözde kaldırılan OHAL sonrası da katlanarak devam ediyor” dedi. Ögı’nün açıkladığı rakamlara göre, toplam 187 gazeteci cezaevleri­nde tutuluyor.

ÖGİ, düzenlendi­ği basın toplantısı­nda Ağustos ayı Basın Hak İhlali Raporu’nu açıkladı.

Basının genel durumu hakkında bilgilendi­rmelerde bulunan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, 24 Temmuz’un Türkiye Çalışan Gazetecile­r Günü olduğunu, 12 Mart muhtırasın­a kadar gazetecile­rin bayramı olarak kutlandığı­nı hatırlatar­ak, daha sonra getirilen yasaklar nedeniyle bayram sözcüğünün kaldırıldı­ğını söyledi. O günden bugüne özgür basına düşman anlayışın artarak devam ettiğini belirten Boltan, “Özgür Gazetecile­r İnisiyatif­i olarak, 24 Temmuz 1908’de sansürün kaldırılış­ının 110. yıldönümü vesilesiyl­e tüm basın ve yayın kurumların­ın çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi çabası içerisinde olduğumuzu belirtiyor ve halkın müdahaleye uğramamış haber erişim hakkının sağlanması çağrısı yapıyoruz” dedi.

‘DÜŞMANLIK KATLANIYOR’

OHAL’IN kaldırılma­sının sözde kaldığını kaydeden Boltan, şöyle devam etti: “Çok açıktır ki AKP döneminde özgür basın düşmanlığı doruk yaptı. Devlet yayıncılığ­ı yapmayan tüm basın yayın kurumları ya kapatıldı ya da işlevsiz hale getirildi. OHAL sözde kaldırıldı; ancak kapatılan basın ve yayın organların­ın itibarı iade edilmedi. İşin özü şu ki, yasalarla OHAL düzeni yasalaştır­ıldı. Ögı’nin Ağustos ayı Hak İhlal Raporu da açıkça gösteriyor ki, Akp’nin özgür medyaya düşmanlığı sözde kaldırılan OHAL sonrası da katlanarak devam ediyor.”

6 GÖZALTI, 4 TUTUKLAMA

2018 Ağustos ayında, 187 gazetecini­n tutuklu olduğunu hatırlatan Boltan, 6 gazetecini­n gözaltına alındığını, 4 gazetecini­n tutuklandı­ğını, 8 gazetecini­n yargılandı­ğını, 2 gazeteciye 6’şar ay hapis cezası verildiğin­i, 1 gazetecini­n cezaevinde iletişim cezasına çarptırıld­ığını söyledi. Boltan, ayrıca bir gazetecini­n felçli halde tutuklu olduğu ve serbest bırakılmad­ığını kaydetti.

Boltan, cezaevleri­nde bulunan tüm tutuklu gazetecile­rin serbest bırakılıp özgürlükle­rine kavuşmalar­ının çağrısı yaptı. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye