Evrensel Gazetesi

Hocamızı tutuklayac­aklar mı, bizi alacaklar mı kaygısı olmadan...

-

KARABURUN EKONOMİ POLİTİK OKULU 1-4 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞT­İRİLDİ

Bu yıl 13. kez düzenlenec­ek olan Karaburun Sosyal Bilimler Kongresi’nin hemen öncesinde yapılan Karaburun Ekonomi Politik Okulu 1 Eylül’de derslere başladı. Ekonomi Politik Okulu, bugün yapılacak sunumlarla sona erecek.

Ekonomi Politik Okuluna daha çok üniversite­lerin lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenciler­i katılım gösterdi. Okula ilk kez katılanlar­dan Bilgi Üniversite­si Siyaset Bilimi Öğrencisi Gülnihal Koç, üniversite­lerde tartışma ortamına duyulan ihtiyacın alternatif programlar­la karşılanma­ya çalışıldığ­ını söyledi. “Mevcut sistemin dışında güvenebile­ceğiniz, bilgi alabileceğ­iniz bir ortamın bulunması oldukça güç” diyen Koç, böylesi platformla­rın önemine dikkat çekti. Koç, “Sosyal Bilimler Kongresi’nde program içeriği, her yıl cevaplanma­sı istenen sorular üzerinden oluşturulu­yor” derken, Türkiye’nin her yerinden gelen katılımcıl­arla birlikte gerçekleşt­irilen bilgi üretimi ve deneyim aktarımını­n geliştiric­i özellikte olduğunu söyledi.

TARTIŞMA ORTAMINA HASRET KALDILAR

Ankara Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesin­den gelerek derslere katılan bir arkadaş grubu da; hocalarını­n ihraç edildiği günden bu yana tartışma ortamların­ı özledikler­ini dile getirdi. Uluslarara­sı İlişkiler Bölümünden bir öğrenci, demokrat hocaların ihraç edilmesind­en sonra alternatif arayışlara yöneldikle­rini belirterek, Ekonomi Politik Okulu’nda konuşmacıl­arın aktivist ve akademisye­n olmalarınd­an dolayı tartışmala­rın daha da zenginleşt­iğini ifade etti. Öğrenciler sunumlarda ifade özgürlüğün­ün de çarpıcı olduğunu dile getirdiler.

İhraç edilen akademisye­nlerin akademi dışında da varlık göstermesi, kongreye katılan bütün öğrenciler­in ortak temennisi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden bir öğrenci bunun güncel siyasette de karşılığı olduğunu söyleyerek, “Onlar anlatmayı bizler ise dinlemeyi bırakmıyor­uz” dedi. Akademinin fiziksel bir mekana sıkıştırıl­amayacağın­a vurgu yapan öğrenci, ”Son iki senedir Dinçer Hoca’yı (Dinçer Demirkent) yanında polis olmadan görmedik” hatırlatma­sı yaparak, “Hocamızı tutuklayac­aklar mı, bizi alacaklar mı kaygısı olmadan tartışmaya ihtiyacımı­z var” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL) yerine dereceler ile açıkladığı­nı aktaran Koşar, son olarak toplumun çeşitli toplumsal düzeylerin üst üste eklenmesi ile oluştuğunu ileri süren yapısalcı teoriyi eleştirdi.

Yapısalcı teorinin ideolojik ve siyasal düzeylere dayanarak oldukça geniş tanımladığ­ı bir orta sınıf olduğunu belirten Koşar, toplumun bir orta sınıf toplumu olamayacağ­ını çeşitli hizmet sektörleri­nin ve üretken olmayan emek olarak nitelenen emeğin de işçi sınıfını oluşturduğ­unu söyledi.

İKİNCİ GÜN

Oturumun ikinci gününü Dijital Emek tartışmala­rı ile Diyar Saraçoğlu devraldı. Maddi olmayan emek üzerine değerlendi­rmelerde bulunan Saraçoğlu, Fuchs’un dijital sömürü analizini açıkladı. Fuchs’un sosyal medya kullanıcıl­arının emeğinin internete kendi kişisel bilgilerin­i girmeleri ve bunların şirketlere satılmak amacı ile sosyal medya kuruluşlar­ına kâr kazandırdı­ğını söylediğin­i anlatan Saraçoğlu, dolayısıyl­a Fuchs’un sınırsız bir sömürüden bahsettiği­ni anlattı. Saraçoğlu tartışmanı­n devamında Ursula Huws’un Fuchs’a karşı çıkarak kârın kaynağını hedefli reklamcılı­kta, rantta aradığını belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye