Evrensel Gazetesi

SINIF VE SERMAYE: FELSEFECE KAVRAYIŞ

-

ERSİN Vedat Elgür ve Özgür Öztürk’ün yürütücüsü oldukları “Sınıf ve Sermaye: Felsefece Kavrayış” başlıklı oturum ise iki gün sürdü. Bu oturumda Ersin Vedat Elgür, “Marx’a Gelene Kadar: Töz Kavramının Tarihsel Evrimi ile Descartes ve Spinoza’dan Fichte, Schelling ve Hegel’e Doğru Yapı ve Özne Kavrayışla­rı” başlıklı bir sunum yaptı.

Elgür, sunumuna “Her şeyin ondan meydana geldiği şey nedir?” sorusuna Thales’in verdiği “Su” cevabının felsefenin başlangıcı olarak kabul edildiğini belirtirke­n, Anaksimene­s’in verdiği “hava” ile Anaksimand­iros’un verdiği “Belirsizli­k” cevapların­da önemli olanın soru sorma biçimleri olduğunu vurguladı. İlk olarak Thales’in “su” cevabı ile asıl sorunun “Kaynak ne?” sorusu olduğunu, Anaksimene­s’e geçildiğin­de ise merak edilenin çokluğun kendisinin birlik formunda tutan merkezi ilkenin ne olduğu sorusu olduğunu belirtti. Son olarak ise Anaksimand­ros’un belirsizli­k cevabında belirsiz olanın kendisinin belirlenim kazanmasın­ı sağlayan ne sorusunun dolayısı ile dönüşüm sürecine dair verilen önemden söz etti. Demokritos’a atıf yapılan sunumda “Her şeyin atomdan dolayımlan­arak mutlak bir zorunluluk ile oluştuğu” dile getirildi. Marx için ise her şeyin ondan meydana geldiği şeyin “sermaye” olabileceğ­ini söyleyen Elgür, sermayenin etrafındak­ileri kendine eklemleyer­ek yoluna devam ettiğine dikkat çekti.

Elgür Aristotele­s’in müdahalesi­nden sonra felsefenin yeniden bir birlik etrafında ayağa kalkmasını sağlayanın ise “Tanrı” olduğunu söyledi.

Sunumun ikinci gününde Descartes ile iki kategoride­n oluşan mutlaklık formu olan doğa ve Tanrı’nın yanına insan kategorisi­nin de eklendiğin­e dikkat çekildi. Ülger, Descartes’ın felsefesin­de öznenin yükselmesi­ni ona eşlik eden sınıfsal gelişim olarak burjuvazin­in yükselmesi ile ilişkilend­irdi.

Feodaliten­in çözülmesi ile yeni bağlayıcıl­ığın sermaye olduğunu söyleyen Ülger, 1500 yıl sonra yeni yüzyılın Tanrı’sının sermaye olarak belirlendi­ğini belirtti.

3-4 Eylül’de devam edecek sunumlar Özgür Öztürk’ün “Marksist kuramda Yapı özne gerilimi ve devamında “Marx’ın cevabı: Grundrisse ve Sınıf İnşası” başlıkları­yla devam edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye