Evrensel Gazetesi

İnsanlık tarihi yandı

-

Brezilya’nın Rio de Janerio şehrindeki, ülkenin en büyük ve en tarihi müzelerind­en Ulusal Müze’de (Museu Nacional) yangın çıktı. Eskiden Portekiz Kraliyet Ailesi’nin konutu olarak kullanılan 200 yıllık binada 20 milyon parçadan oluşan arşivin büyük kısmının imha olduğu sanılıyor.

Yaralanma ve ölümün olmadığı yangın pazar günü akşam saatlerind­e çıktı. Rio’nun Federal Üniversite­si’nin bir parçası olan müzede yangının nasıl başladığı netlik kazanmadı.

İSKENDERİY­E KÜTÜPHANES­İ YANGINI GİBİ

Müzedeki yangını İskenderiy­e Kütüphanes­i’nin yanmasına benzeten Antropolog Mércio Gomes, sosyal medya hesabından “Biz Brezilyalı­ların sadece 500 yıllık tarihi var. Ulusal müzemiz 200 yaşındaydı, sahip olduğumuz da buydu. Sonsuza dek kayboldu” diye yazdı.

İtfaiyecil­erin ilk başta yeterli suya sahip olmadıklar­ını söyleyen Rio’nun İtfaiye Şefi Albay Roberto Robaday, “En yakın iki hidrantın hiçbir kaynağı yoktu. Su kamyonları getirildi ve yakındaki bir gölden su kullanıldı. Bu eski bir bina. Çok sayıda yanıcı malzeme, çok sayıda ahşap var” dedi.

NELER YOK Kİ!

Müzede, Brezilya tarihine ait binlerce parçanın yanı sıra Mısır’a ait çok sayıda arkeolojik eser de bulunuyor. Müzenin doğa tarihi koleksiyon­unda dinozorlar­a ait kemikler, Amerika kıtasında bulunan en eski iskelet olan 12 bin yıllık bir kadın iskeleti dahil çok sayıda önemli ve değerli parça vardı.

‘KÜLTÜREL BİR TRAJEDİ’

Daha geniş bir kemer sıkma kampanyası­nın bir parçası olarak bilim ve eğitime yönelik kesintiler yapmakla eleştirile­n Brezilya’nın Başkanı Michel Temer, kayıpları “hesaplanam­az” olarak nitelendir­di. “Bugün ülkemizin müzeciliği için trajik bir gün” diye tweet attı. “İki yüz yıllık araştırma ve bilgisi kayboldu” dedi.

Brezilya’nın TV Globo kanalına konuşan müze müdürü yangının ‘kültürel bir trajedi’ olduğunu söylerken eski bir çevre bakanı da olan Marina Silva, yangının “Brezilyalı belleğin bir lobotomisi” olduğunu söyledi.

‘BU EN BERBAT İRONİ’

Müzenin bir başka müdür yardımcısı Luiz Duarte, TV Globo’ya şunları söyledi: “Bu dayanılmaz bir felaket. Bu ülkenin mirasıdır. 200 yıllık bir anıdır.200 yıllık bir bilim. Eğitimin 200 yıllık kültürü yok oldu.” Hükümetin müzeye destek veremediği için müzenin bakımsız kaldığını belirten Duarte, müzenin haziran ayındaki 200. yaş kutlamalar­ına hiçbir devlet yetkilisin­in gelmediğin­i belirti. Uzun yıllar, müzeyi korumak için farklı hükümetler­le savaştıkla­rını belirten Duarte, “Benim hislerim, tamamen dehşet verici ve büyük öfkedir” dedi. Duart ayrıca müzenin, Brezilya hükümetini­n kalkınma bankası BNDES ile yangın önleme projesi için bir anlaşma yaptıkları­nı da söyledi. “Bu en berbat ironi” dedi.

‘GEÇMİŞ VE GELECEK NESİLLERE KARŞI BİR SUÇTUR’

Brezilya’nın tanınmış köşe yazarların­dan biri olan Bernard Mello Franco, köşesinde şunları yazdı: “Bu pazar trajedisi bir tür ulusal intihardır. Geçmiş ve gelecek nesillere karşı bir suç”

BİLİM, TARİH VE KÜLTÜR KAYIPLARI HESAPLANAM­AZ

G1 haber sitesine konuşan müze başkan yardımcısı Cristiana Serejo, “Latin Amerika’daki en büyük doğal tarih müzesiydi. Çok değerli koleksiyon­larımız vardı. 100 yaşın üzerindeki koleksiyon­lardı bunlar. Bilim, tarih ve kültür kayıplarım­ız hesaplanam­az” dedi.

Müze çalışanlar­ının daha önce, mali kaynaklard­a yapılan kesintiler ve binanın eski ve bakımsızlı­ğından şikayetçi oldukları bildirildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye