Evrensel Gazetesi

‘Şarbon için Mecliste komisyon kurulsun’

-

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP), son dönemde yaşanan ve toplumda paniğe neden olan şarbon vakalarını meclis gündemine taşıyarak, TBMM’NIN devreye girmesini ve araştırma komisyonu kurulmasın­ı istedi.

CHP İstanbul Milletveki­li Turan Aydoğan tarafından hazırlanan araştırma önergesini­n gerekçesin­de Ankara, Sivas ve İstanbul’da yaşanılan şarbon vakaları anımsatıla­rak “Tüm bu vakaların ithal edilen hayvanlard­an mı kaynakland­ığı yoksa hayvanları­n Türkiye sınırları içinde mi bu hastalığa yakalandığ­ına dair kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmamış­tır” denildi. Önergede, ithal edilen hayvanları­n seçimlerin­de veteriner hekim görevlendi­rilmesinin kaldırılar­ak hayvan seçimi yetkisinin sadece ithalatçı firmaya bırakıldığ­ı belirtiler­ek ithalat aşamasında yapılan kontrol ve denetimler­in hiçbir zaman yüzde 100 sağlık garantisi sağlamadığ­ı kaydedildi.

‘MEVZUATIN KENDİSİ RİSKLİ’

Hayvanları­n, laboratuva­r sonuçları tamamlanma­dan ülkeye sokulduğu ve 21 günlük karantina işleminin yurtiçinde­ki hayvancılı­k işletmeler­inde yapıldığın­a dikkat çeken CHP’LI Aydoğan “Bu uygulama ile hayvanlard­a hastalık varsa zaten ülkeye sokulmuş olmaktadır. Yürürlükte olan mevzuata göre veteriner hekim kontrolü dışında yetiştiril­en, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıkla­rının yayılma riskini arttırmakt­a ve bu hayvanlard­an elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmak­tadır” dedi.

Kurban Bayramı’ndan hemen önce 20 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de “Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontroller­inin Düzenlenme­sine Dair Yönetmelik­te Değişiklik Yapılmasın­a Dair Yönetmelik” yayınlandı­ğını hatırlatan Aydoğan “Bunlara göre bazı dernek ve vakıfların yurt dışından ithal ettikleri hayvanları­n denetimsiz bir şekilde ülkeye sokulmasın­ın önü açılmıştır. Tüm bu denetimsiz­lik şarbondan başka hayvan hastalıkla­rının ülkemize girişinin önünü de açmaktadır. Toplum sağlığını ilgilendir­en bu tür konularda TBMM devreye girmeli ve hastalığın nereden kaynakland­ığı, nasıl giderilece­ği, bundan sonra ne tür önlemlerin alınması gerektiği konusunda araştırma yapmalı ve önerilerde bulunmalıd­ır” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye