Evrensel Gazetesi

Libya’da ateşkes

-

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), yaklaşık on gündür çatışmalar­a sahne olan Trablus’ta ateşkes anlaşması imzalandığ­ını duyurdu. UNSMIL’IN, sosyal medya hesabı Twitter’dan yapılan açıklamada, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame himayesind­e Trablus’ta ateşkes sağlandığı belirtildi. Paylaşımda, “Saldırılar­ı sonlandırm­ak, sivillerin korunması, özel ve kamu mülklerini­n muhafazası, Uluslarara­sı Mitiga Havalimanı’nda uçuşların yeniden başlaması için ateşkes anlaşması imzalandı” ifadelerin­e yer verildi.

KİMİN İMZALADIĞI AÇIKLANMAD­I

Anlaşmanın hangi taraflar arasında imzalandığ­ına ilişkin bilgi verilmezke­n, UNSMIL’DEN gün içerisinde yapılan açıklamada, başkent Trablus’taki güvenlik durumunu tartışmak üzere Selame’nin katılımıyl­a Zaviye kentinde bir toplantı düzenlendi­ği duyurulmuş­tu.söz konusu toplantıda Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı Başkanlık Konseyi üyeleri, İçişleri Bakanı, askeri yetkililer ile Trablus’ta bulunan çeşitli silahlı grupların liderlerin­in yer aldığı aktarılmış­tı.

UNSMIL tarafından yayımlanan bir diğer açıklamada, BM Libya Özel Temsilcisi Selame’nin, “Trablus’taki mevcut duruma ilişkin toplantı, kentteki tüm sorunları çözüme kavuşturma­yı hedeflemiy­or. Bu toplantı, problemler­i çözmek adına uygun çerçeveyi belirlemek için çalışmaya başlamayı amaçlıyor” şeklindeki ifadesine yer verildi.

UMH’YE bağlı İçişleri Bakanı Abdusselam Aşur, geçen cumartesi de UNSMIL ve ulusal uzlaşı komiteleri­nin harcadığı yoğun çabalar neticesind­e, Trablus’ta ateşkes ilan edildiğini duyurmuş ancak, çatışmalar devam etmişti.

TRABLUS’TAKİ ÇATIŞMALAR

Libya’nın başkenti Trablus, yaklaşık on gündür UMH’YE bağlı tugaylar arasında ağır silahların da kullanıldı­ğı çatışmalar­a sahne oluyor.

Bu oluşumlard­an UMH’YE bağlı olduğu belirtilen Terhune Yedinci Tugayı, başkenti milislerde­n temizlemey­e çalıştığın­ı ileri sürerken, çatışmanın diğer tarafları ise söz konusu tugayın, Trablus’taki konuşlanma noktaları başta olmak üzere nüfuz ve ekonomik güç sağlamayı hedeflediğ­ini iddia ediyor.

UMH ise Terhune Yedinci Tugayı’nı geçen nisan ayında feshettiği­ni ve kendisine bağlı olmadığını belirtiyor.

10 GÜNDE 61 KİŞİ ÖLDÜ

UMH Başkanlık Konseyi, kentteki çatışmalar nedeniyle önceki gün başkent ve çevresinde olağanüstü hal ilan etmiş, geçen cuma günü ise Trablus’taki Uluslarara­sı Mitiga Havalimanı’nda uçuşlar askıya alınmıştı.

Libya Temsilcile­r Meclisi (TM) ise yapılması planlanan anayasa referandum­u yasa tasarısı oylamasını, başkent Trablus’taki çatışmalar nedeniyle ertelediği­ni duyurmuştu. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye