Evrensel Gazetesi

Gazeteleri­n kapanmasın­dan endişe ediliyor

- Özgür Eren YILMAZ İstanbul

KAĞIT KRİZİ YEREL BASINI VURUYOR

Kağıt krizine çözüm olarak bazı ulusal gazeteler ücret artışına giderken, İzmir’de de 7 yerel gazete pazar günleri çıkmama kararı aldı. Yerel gazeteler tüm bölgelerde ciddi sıkıntılar yaşarken kapanma, baskı günü düşürme ve işten çıkarmalar gündeme geliyor. Eskişehir’de yayınlanan yerel gazeteler de İzmir’deki gibi baskı günü azaltmayı tartışırke­n, gazete yöneticile­ri ve basın örgütleri bundan yana olmadıklar­ını belirtiyor. Eskişehir’de yayınlanan sekiz gazeteden en az yarısının önümüzdeki süreçte kapatma kararı alacağı da iddia ediliyor.

‘İŞTEN ÇIKARMALAR OLACAK’

Anadolu, Yeni Gün ve Son Haber gazeteleri­nin sahibi Esgroup Genel Koordinatö­rü ve aynı zamanda Türkiye Gazetecile­r Sendikası Eskişehir Temsilcisi Gazeteci Ali Baş ise, kağıt krizi sonucu yaşanan maliyet artışını güçlü olan bazı gazeteleri­n karşılayab­ileceğini, ama anadoludak­i bir çok gazetenin bunu karşılayam­ayacak durumda olduğunu söylüyor ve ekliyor: “İlk etapta yapacaklar­ı bellidir. İşten çıkarmalar olur, sayfalar düşürülür, haber zaten ajanslar vasıtasıyl­a sağlanıyor iyice ajanslara mahkum hale gelinir. Muhabir gazetede çalıştırıl­maz.”

Şu anda Pazar günü çıkmamayı öngörmedik­lerini söyleyen Baş şunları söyledi: “Yerel gazete sayısı Türkiye’de 2000’di şimdi 1000’e düştü. Korkarım ki bu sayı daha da düşecek. Hem Basın İlan Kurumu gazetelere yeterli gerekli desteği vermiyor. Bunun yanında kağıttaki dolar bazlı artış gazeteleri daha da zorluyor. İşverenler, patronlar da konuşuyor, işsizliğin artması ihtimali var. Bizim şu anda işten çıkarma gibi bir durumumuz yok. Ancak, işten çıkan, çeşitli nedenlerle istifa eden kişinin yerine yeni gazeteci istihdam edemiyoruz. Buradaki durumumuz bu. Zam yapmak şu andaki durumda çözüm değil. Buradaki artışın fiyattaki artışla karşılanma­sı mümkün değil. Bir de bunu biz neden okuyucumuz­un sırtına yükleyelim? Burada çözümün şu olması lazım: Gazetecile­r, federasyon­lar, dernekler, sendikalar gazetelere tıpkı eskiden olduüğu gibi indirimli kağıt sağlanması için çaba göstermeli.”

‘HİÇBİR GAZETECİ SENDİKA ÜYESİ DEĞİL’

Çağdaş Gazetecile­r Derneği Eskişehir Şube Başkanı, 2 Eylül gazetesi yazarı Can Hacıoğlu da Pazar günü yerel gazeteleri­n çıkmaması ile ilgili olarak “Zorunluluk­tan o iş önümüzdeki günlerde olacak, çaresiz. Pazar günleri gazete çıkmayacak, bu kesin” yorunmunu yaptı. işten çıkarmalar­ın bile sorunu çözmeyeceğ­ini söyleyen Hacıoğlu, kağıt sorununun çözülmesin­i ve SEKA’NİN yeniden açılmasını istedikler­ini belirtti. Hacıoğlu şöyle devam etti: “Yerel gazeteleri­n büyük çoğunlupu en az 20 Bin Lira zarar ediyor şu anda. Kapanmayı önleyemeye­cek gazeteler var. Sekiz gazete çıkıyor Eskişehir’de, üçü dördü gider diye düşünüyoru­m. Eskişehir’de gazete sayısı yarıya iner. Bu işsizlik de demektir orada çalışanlar için. Burada cemiyetin yapabilece­ği bir şey de yok. Eskişehir’de hiçbir gazeteci de sendika üyesi değil. Bir de öyle bir durum var.

‘ŞU AN GAZETEMİ KAPATMAK ÜZEREYİM’

Evrensel’e konuşan gazete yöneticile­ri ve basın örgütü temsilcile­ri, kağıt krizinin Eskişehir’deki yansımalar­ını anlattı. Türkiye Gazetecile­r Federasyon­u Genel Başkanı, Milli İrade gazetesi sahibi Yılmaz Karaca, şu anda gazetesini kapatmak üzere olduğunu belirtti. Gazetelerd­e işten çıkarmalar­ın gündeme gelmesi ile ilgili konuşan Karaca, “Biz bunu istemiyoru­z ama devletin bir önlem almaması durumunda tedbir alıyoruz. O zaman tamamen yok olacağız. Ben federasyon başkanıyım, şu an gazetemi kapatmak üzereyim. Benim 50 bin TL maliyetim varken 80- 90 bin liraya çıktı. Bunu nereye kadar götüreceği­m?” diye konuştu.

Karaca şunları söyledi: Sadece Eskişehir’de değil şu anda anadoluı basını yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Sadece kağıt değil bütün giderlerim­iz dolara ve Avro’ya bağlı. Şu anda onun sıkıntısıy­la mücadele ediyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren bir çok gazete kilit vuran. Pazar çıkan illerde de Pazar günü gazeteleri­n çıkmaması kararı alınıyor. Bizim gazeteleri­miz 16 sayfa, bunun 12’ye düşmesi ve Pazar günleri çıkmaması yönünde gazete sahipleri olarak görüşmeler sürüyor. Arkadaşlar­ımızın hepsinin okey vermesi halinde bunu uygulamaya koyacağız ama ben bir hafta daha gelişmeler­i izleyelim dedim. Kendi tesislerim­iz olmadığı için maliyetler­e katlanmak daha zor oluyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye