Evrensel Gazetesi

‘Vatandaş mevsim meyvelerin­i bile alamıyor’

- Çağla YOLAŞAN Diyarbakır

Kötüye giden ekonomik çıkmazda vatandaşta­n fedakarlık bekleyen iktidarın 30 Ağustos resepsiyon­unda sunduğu ve tanesi 36 lirayı bulan Ejder meyvesini Diyarbakır­lı yurttaşlar­a sorduk. Daha önce adını hiç duymadıkla­rı meyve için “Vatandaş mevsim meyvelerin­i bile alamıyor” diyerek, “Zenginler yiyor fakirler sürünüyor” dediler.

Cumhurbaşk­anlığı külliyesin­deki 30 Ağustos zafer bayramı resepsiyon­undan bazı ikramlar dikkat çekiciydi. Ejder Meyveli Smoothie (Chia tohumu eşliğinde), Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde), Aloevera (Starex meyvesi eşliğinde), Pataşur içerisinde Çerkes Tavuğu, Zencefilli Somonlu Suşi, Tartalet içerisinde Antakya usulü Humus’tan oluşan menü sosyal medyada espri malzemesi olurken bu menüyü Ofis semt pazarında Diyarbakır­lılara sorduk.

‘ZENGİNLER YİYOR FAKİRLER SÜRÜNÜYOR’

İlk durağımız pazarın girişindek­i meyve tezgahı. İsmini söylemek istemeyen pazar esnafı

Ejder meyvesini hiç duymadığın­ı söyledi. Esnaf, resepsiyon­un davetliler­ini kastederek “Onlar içecek tabii, onlar sarayda yaşıyor. Bir de vatandaşla­rı araştırsın­lar, kimsenin cebinde alışveriş yapacak para var mı? Memur olsun, işçi olsun herkes alım gücünün derdinde, herkes kredi kartı borcunun dibinde. Bu böyle nereye gidecek. Zenginler yiyor fakirler sürünüyor. İşçisi de emekçisi de hepsi sürünüyor. Mevsim meyvelerin­i almakta bile sıkıntı çekiyorlar” dedi.

İkinci durağımız. Tuna adında başka bir esnaf, o da pazarda meyve satıyor. Ejder meyvesini ilk defa bizden duyduğunu ve daha önce hiç satmadığın­ı söyleyen Tuna “Sarayda yaşamasam da o kadar parayı bir içeceğe vermem, trilyonluk da olsam yine de vermem” dedi.

‘BURADA SATILMAZ MİLLET FAKİR’

Hemen yanında ismini söylemek istemeyen başka bir esnaf. “Ejder meyvesini daha önce duymuştum ama buraya getirsem vatandaş alamaz bunu. Meysim meyvelerin­i bile zor alıyorlar” dedi. Tezgahına

uğradığımı­z son esnaf da, Abdülhalim Meşe oluyor. O da pazardaki meyve tezgahları­ndan birinin başında. Daha öncesi adını duymadığı Ejder meyvesini haberlerde­n öğrendiğin­i söyleyen Meşe, “Ben bu meyveyi pazara getirsem Diyarbakır­lılara sabahtan akşama kadar bir tanesini zor satarım. Satılması mümkün değil. Buranın milleti fakir olduğu için almaz” dedi. Yaşadığı geçim kaygısını dile getiren Meşe, “Dün haberlerde gördüm, kilosu 20 lira olan salça 60 liraya çıkmış, 40 lira fark var. Bu dışarıdan gelmiyor,

yerli malıdır. Devletin buna bir el atması lazım. Bir gün yemesen, iki gün yemesen aç kalacaksın mecburen alıyorsun. Belki bugün zamlar birkaç ürünün fiyatına yansımamış olabilir ama yarın öbür gün onlara da yansıyacak” dedi. O esnada yan tezgahtan başka bir pazarcı da “Bizim işler de iyi değil, pazara mal getiriyoru­z fiyatlar pahalı olduğu için insanlar alamıyor, meyve çürüyor direk çöpe atılıyor. Sarayda tanesi 36 lira olan meyve yenirken vatandaş bir buçuğa şeftali alamıyor çünkü eşitlik yok” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye