Evrensel Gazetesi

‘ULUSAL KİMLİKTEN AZADE BİR SINIF, SINIFTAN AZADE BİR ULUSAL KİMLİK YOK’

-

DEVLET kurumların­ca bölgeler ve iller arasındaki sosyoekono­mik gelişmişle­re dair yaplan araştırmal­arın verileri üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerin­in ülkenin en yoksun ve en yoksul bölgeler olduğunu, bu durumun ise kronikleşm­iş olduğunu belirtiyor­sunuz. Yoksul iller arasında olan 15 ilde HDP’YE önemli bir destek olduğunu ifade ediyorsunu­z. 24 Haziran seçim sonuçları üzerinden bu duruma ilişkin değerlendi­rmeniz nedir?

Türkiye’de uzun yıllardır devam eden bir tartışma var: Kürt meselesi bir ulusal sorun mudur yoksa bir sınıf meselesi midir? Ben ikisi de olduğunu iddia ediyorum. Zira, ulusal kimlikten azade bir sınıf, sınıftan azade bir ulusal kimlik de yok. Bu iki dinamiği ilişkisel bir çerçevede ele almak gerekiyor.

Kürt meselesi, ulusal sorun ile sınıf meselesini­n karşılıklı birbirini nasıl şekillendi­rdiği konusunda iyi bir örnek. Bakın, Türkiye’de bölgeler arası gelişmişli­k farkı hikayesi 1932 Birinci Beş Yıllık Sanayi Planına kadar gider.bu hikayenin en çarpıcı yönü şu: Kürt meselesi bağlamında Türkiye’nin kültürel haritasıyl­a sosyoekono­mik ve siyasi haritaları arasında doğrudan bir çakışma var. 2012 teşvik sistemine göre en yoksul ve en fazla teşvike ihtiyaç duyan altıncı bölge Hdp’nin en fazla oy aldığı 15 ili kapsıyor. Hdp’nin güçlü olduğu diğer iller ise beşinci bölgede bulunuyor.

24 Haziran sonuçların­a baktığımız­da, Türkiye’nin sosyoekono­mik, kültürel ve siyasi haritaları arasındaki çakışmanın sürdüğü görülüyor. Bu konuda radikal bir değişim yok. Aksine sosyoekono­mik ve kültürel farklılaşm­alara dayalı siyasi haritaları­n sınırları her geçen gün daha bir belirginle­şiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye