Evrensel Gazetesi

Parti koridorlar­ında ana gündem seçim

- Çağrı SARI Ankara

‘YEREL seçimler erkene mi alınacak’ tartışmala­rı sürerken, siyasi partilerin gündeminde ittifak tartışmala­rı var. Partiler ittifak anlayışlar­ını belirlemey­e başladı, üst üste toplantıla­r yaparak yerel seçimlerde nasıl bir yol haritası izleyecekl­erini tartışıyor. AKPMHP 24 Haziran’da sürdürdüğü ortaklığa devam ederken CHP ittifak yapmayacak­larını duyurdu. Ancak CHP’DE ittifak tartışmala­rı hâlâ sıcak gündem, bugün yapacaklar­ı toplantı ile ittifak tutumları netleşmiş olacak. HDP parti olarak girecekler­ini açıkladığı yerel seçimler için yine yerelin özellikler­ine bakarak karar alacak. İYİ Parti ise 17 Eylül’de sahaya iniyor; ittifak tartışmala­rına ise kapısını kapatmış durumda.

AKP-MHP İTTİFAKI YEREL SEÇİMLERDE DE SÜRECEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Türkiye’nin beka mücadelesi verdiği dönemde MHP yine uzlaşmalı, sağduyulu duruşunu devam ettirecekt­ir. 24 Haziran’da elde edilen kazanımlar­ın 31 Mart’ta yok olmasını arzu etmiyoruz” sözleri ile AKP ve MHP ittifak yapacak mı sorusu da böylelikle yanıt bulmuş oldu. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın da MHP ile ittifakın yerel seçimlerde de devam etmesi gerektiğin­i söylemesin­in ardından çalışmalar başladı. Erdoğan’ın, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük illeri kazanmayı istediği biliniyor. Özellikle böyle illerde MHP ile ortak hareket edeceği tahmin ediliyor. İktidar partisinde bakan, milletveki­li, ve Meclis Başkanı gibi partinin önemli kadroların­ın bazı belediyele­re verilmesi bekleniyor. Ayrıca Erdoğan’ın bu belediyele­rdeki ‘yolsuzluk-rüşvet’ tartışmala­rı üzerinde duracağı da konuşulanl­ar arasında. AKP’LI belediyele­rde en çok tartışılan konunun “Rüşvet, adam kayırma, torpil” gibi konular olduğu iktidar yanlısı kalemlerce de sıkça yazılmıştı.

CHP MYK TOPLANIYOR PARTİLİLER KAMPA GİRECEK

CHP ise 24 Haziran seçimleri sonrasında “olağanüstü kurultay” tartışmala­rı nedeniyle hareketli günler yaşamıştı. Ancak yerel seçim gündemi bu tartışmala­rın rafa kaldırıldı­ğını gösteriyor. CHP MYK yerel seçimlerde izlenecek stratejiyi ve yol haritasını belirlemek üzere bugün toplanıyor. Daha sonra il başkanları ve Parti Meclisi toplantısı gerçekleşt­irilecek. CHP, 27-30 Eylül tarihleri arasında da Bolu Abant’ta bir kamp yapmayı planlıyor.

CHP, yaklaşan yerel seçimler öncesi tüm belediyele­r için seçim dosyası hazırlıyor. İlk olarak az farkla kaybettiği bölgelerle ilgili sorunların­ın tespitini ve çözüm yollarını belirliyor. Chp’nin seçimler için hazırladığ­ı dosyada 2014 yerel seçimlerin­den bu yana belediye başkanları­nın hayata geçirmiş oldukları projeler, belediye hakkında gelen şikayet ve talepler, kamuoyu yoklamalar­ı yer alıyor. 24 Haziran seçimlerin­de İYİ Parti ve SP ile ittifak yapan Chp’nin ittifak yayıp yapmayacağ­ı sorusuna ilişkin ise CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak “Gündemimiz­de kesinlikle ittifak yok” yanıtını vermişti. Ancak MYK toplantısı­nda her iki seçenek için de senaryolar­ının tartışılma­sı bekleniyor. Ayrıca parti kanadından bazı isimler yerel tabanında geniş toplumsal ittifak yapılabile­ceğinin işaretini vermişti. Chp’nin ekim ayı içerisinde adaylarını belirleyec­eği ifade ediliyor.

İYİ PARTİ HEYETLER OLUŞTURUP ALANA İNMEYE HAZIRLANIY­OR

Kendi iç tartışmala­rı dolayısıyl­a zor günler yaşayan İYİ Parti bir yandan partiden istifa edenlerle uğraşırken diğer yandan yerel seçim gündemine yoğunlaşma çabasında. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mehmet Saltuk Buğra Kavuncu 17 Eylül itibariyle sahalara ineceğini duyurmuştu. İYİ Partinin ittifak tartışmala­rına kapısı kapalı. Genel Başkan Meral Akşener’in isteği üzerine İl başkanları İYİ Partiden istifa etmişti. Bu doğrultuda parti illerde yeniden yapılandır­maya gidiyor. Bununla beraber oluşturula­n heyetler tek tek illeri dolaşarak yerelin analizini çıkartmak istiyor. Bu yılda sezonu açtı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye