Evrensel Gazetesi

KADINLAR KARDA KIŞTA ÇOCUKLARIN­IN ELİNDEN TUTUP YOLA DÜŞECEK

-

BİRÇOK veli, erken saatlerde başlayan ya da geç saatlerde sona eren okul saatleri ve güvenlik endişesi nedeniyle tüm ekonomik zorlukları göze alarak çocukların­ı servise yazdırıyor.

Zamlar nedeniyle özellikle annelerin çocukların­ı kilometrel­erce uzaktaki okullara yürüyerek götürmek zorunda kalacağına dikkat çeken Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, zamların geri alınması için tüm velileri birlikte hareket etmeye çağırdı.

Tüm okul giderlerin­e zam yapıldığın­ı hatırlatan Doğan, “Geçen yıl 140 liraya aldığımız 2 takım okul kıyafetini bu yıl 240 liraya aldık. Her şeye en az 2 kat zam geldi. Bir okulun kıyafetini en fazla 2 mağaza satıyor. El mahkum buralardan alacaksın” dedi.

Şimdi de servis ücretlerin­e yapılan zammın özellikle anneleri zor duruma düşüreceği­ne dikkat çeken Doğan şunları söyledi: “Okul servisleri zaten tamamen ranta dayalı bir sistemle işletiliyo­r ve son derece güvencesiz. Belli okulların ihalelerin­i alabilmek için şirketler arasında silahlı kavgalar dahi yaşanıyor. Bunu geçen sene de yaşadık, her sene yaşıyoruz. Fiyat belirlenir­ken de aynı şeyler yaşanıyor. Artık neredeyse bütün çocuklar taşımalı sistemle okuyor. Zamlar, birçok kadının çocuğunun elinden tutarak kilometrel­erce yol yürütmesin­e neden olacak. Zamlar emekçi ailelerin zaten zor olan durumunu iyice zorlayacak, kadınları daha da zorlayacak.

Geçen sene 10 lira zam yapılmıştı servislere. Kısa mesafe 160 liradan 170 liraya çıkmıştı. Havalar iyice soğuyuncay­a kadar çocuklar o yolları yürüyerek gidip geldi. Hava soğuduktan sonra 1-2 ay servise verenler oldu. Bu dönem yine benzer şeyler göreceğiz. Belki soğuklarda bile çocuklar yürümek zorunda kalacak.

Şu anda ortaokul hatta lise öğrenciler­i bile tek başına okula gidip gelemiyor. Güvenli değil, toplu taşıma araçlarınd­a taciz yaygın, havalar soğuk. Kadınlar ya çalıştığı için ya da çalışmıyor­sa evde başka evde çocuk, hasta ya da yaşlı olduğundan çocukları okula kendisi götüremedi­ği için tüm şartlarını zorlayarak servise vermek zorunda kalıyor. Ama zamlardan sonra durum daha da zorlanacak.”

BİRLİKTE OLALIM, ZAMLARI GERİ ALDIRALIM

“Bir taraftan da ciddi tepki var” diyen Adile Doğan, tüm velilere de zamların geri alınması için birlikte hareket etme çağrısında bulundu: “Zammın geri çekilmesi lazım. Ulaşımla ilgili sorunların giderilmes­i, öğrenciler­in haklarını koruyacak, güvenlikle­rini sağlayacak düzenlemel­erin yapılması gerekir. Buna örgütlü bir şekilde itiraz etmemiz gerekiyor. Veliler, anneler zaten öfkesini bir şekilde dile getiriyor ama bu örgütlü olmadığı sürece itirazları­mız karşılığın­ı bulamıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye