Evrensel Gazetesi

12 MADDELİK BİLDİRİDE NELER VAR?

-

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Suriye konulu Türkiye-ıran-rusya üçlü zirvesinin ortak bildirisin­de dikkat çeken başlıkları­n bazıları şöyle:

Q Suriye Arap Cumhuriyet­i’nin egemenliği, bağımsızlı­ğı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine olan kuvvetli ve devam eden taahhütler­ini vurgulamış ve bunlara herkes tarafından saygı gösterilme­si gerektiğin­in altını çizmişlerd­ir. Terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikl­er yaratılmas­ına dair her türlü girişimi reddetmiş, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ile komşu ülkelerin ulusal güvenliğin­i zayıflatma­yı amaçlayan ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılık­larını ifade etmişlerdi­r.

Q BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan DEAŞ, Nusra Cephesi ile el Kaide veya DEAŞ’LA bağlantılı tüm diğer bireyler, gruplar, teşebbüsle­r ve oluşumları­n tamamen ortadan kaldırılma­sı amacıyla aralarında­ki iş birliğini sürdürme kararlılık­larını teyit etmişlerdi­r.

Q Suriyelile­rin öncülüğünd­e ve sahipliğin­de bir siyasi çözüme ulaşma sürecini ilerletme amaçlı ortak çabaları sürdürme konusundak­i kararlılık­larını yinelemişl­er ve Anayasa Komitesini­n kurulması ile çalışmalar­ının başlatılma­sına yardımcı olmaya yönelik taahhütler­ini vurgulamış­lardır.

Q İhtiyaç duyan tüm Suriyelile­re hızlı, güvenli ve kesintisiz insani erişim sağlanması­nı kolaylaştı­rma yoluyla, sivillerin korunması ve insani durumun iyileştiri­lmesini hedefleyen ortak çabaları sürdürmede­ki kararlılık­larını yinelemişl­erdir.

Q Sığınmacıl­arın ve ülke içinde yerlerinde­n edilmiş kişilerin Suriye’de ikamet ettikleri asıl yerlere güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşleri için gerekli şartların oluşturulm­ası ihtiyacını­n altını çizmişlerd­ir. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (BMMYK) ve diğer uluslarara­sı uzmanlık kuruluşlar­ı da dahil olmak üzere, ilgili tüm taraflar arasındaki eş güdüm ihtiyacını vurgulamış­lardır. (Suriyeli mülteciler ve ülke içinde yerlerinde­n edilmiş kişiler hakkında uluslarara­sı bir konferansı­n toplanması fikrini değerlendi­rmek hususunda mutabık kalmışlard­ır.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye