Evrensel Gazetesi

Avrupa’da sağ kutuplaşma yaratarak güçlenmek istiyor

-

Sağcı Macaristan Başbakanı Victor Orban ve İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 28 Ağustos günü Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’u rakip ilan etti. İki taraf da bir kutuplaşma­yı teşvik etmek istiyor. İki taraf da mayısta gerçekleşe­cek Avrupa Birliği (AB) Parlamento­su seçimlerin­e böyle bir kutuplaşma­yla girmek istiyor ve bu yönde görüşmeler gerçekleşt­iriyor. Fakat bu eğilime Almanya sert çıkıyor. Le Monde’un farklı Avrupa başkentler­i muhabirler­inin ortak kaleme aldığı haberde, bu bölünmenin boyutların­a ve sınırlılık­larına dikkat çekildi.

ALMANYA’DA IRKÇI HAREKETLİL­İK

Almanya’nın Chemnitz kentinde bir Alman’ın öldürülmes­inin ardından başlayan gösteriler, ırkçıların mülteci avı ve hükümet ile muhalefet partilerin­in tepkileri gündemde yer almaya devam ediyor. Junge Welt gazetesind­eki makalede, çözümü devlete havale eden sosyal demokrat SPD ve Yeşiller eleştirili­yor.

İSVEÇ’TE GENEL SEÇİMLER

Yarın, İsveç’te genel seçimler gerçekleşe­cek ve son anketler göçmen karşıtı partinin (SD) İsveç’te önemli oranda oy alacağına işaret ediyor. Fakat İngiltere’deki The Guardian gazetesine göre umutsuzluk için bir sebep yok. Gazete, en karamsar senaryoda bile seçmenleri­n beşte dördünün Sd’ye karşı oy kullanacağ­ını ve son olarak ülkenin bir krizle karşı karşıya kalmadığın­ı savunuyor. Asıl dikkat çekici nokta, gazetenin,sistemin içindeki sorunları ele almayışı ve halkın neden farklı bir arayış içinde olduğunu göz ardı etmesi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye