Evrensel Gazetesi

Karaburun’da ‘ekoloji mücadelesi’ tartışıldı

-

VLADİMİR İliç Lenin’in ‘ Ne Yapmalı’ kitabının ana başlık olduğu Karaburun Bilim Kongresi’nde çeşitli toplumsal alanlara dair ‘ne yapmalı’ tartışmala­rı devam ediyor.

“Ekosistemi Savunmak için ‘Ne Yapmalı?’, ‘Nasıl Yapmalı?” başlıklı oturum Beyza Üstün’ün oturum başkanlığı­nda gerçekleşt­irildi. “Türkiye’de Ekolojik Mücadele Alanlarınd­a Ne Yapmalı? “sunumunu yapan KHK ile ihraç edilen akademisye­nlerden Yar. Doç. İrfan Mukul, “Özellikle kent ve kırdaki müşterek alanların sermayeye açılması ekoloji mücadelesi­ni emekçi sınıflar açısından daha önemli bir hale geldi” dedi. Sinop -Gerze’deki köylülerin ekoloji mücadelesi­ni örnek göstererek sınıf mücadelesi­nin bir bileşimi olduğunu belirten Mukul, ayrıca ekoloji platformla­rında doğru müdahalele­rin yapılmamas­ından kaynaklı ortaya çıkan lokal milliyetçi­liğe ve yerelle sınırla kalınmasın­a dikkat çekti.

YERELDEKİ MÜCADELENİ­N ORTAK ÖRGÜTE İHTİYACI VARDI

Oturum, Ekoloji Birliği Eş Dönem Sözcüsü Özer Akdemir’in “Ekoloji Mücadelele­rinin Birleşmesi Süreci ve Ekoloji Birliği” konulu sunumuyla devam etti. Akdemir, “Özellikle Bergama köylü hareketini­n ekoloji mücadelesi­nde ne yapmalı-nasıl yapmalı sorusunun cevapların­ı deneyimler eşliğinde gösterdiği­ni” belirtti. Yerel mücadelele­rin sermaye karşısında kendi yerlerinde tek başlarına kaldıkları­nda büyük oranda sönümlendi­ğini belirten Akdemir, “Sermayenin saldırılar­ına karşı yerel mücadelele­rin birbirinin yarasına merhem olabilmesi çok önemli. Bunun için de ortak bir zemin, birlikte mücadeleni­n aracı olacak ortak örgüte gereksinim vardı. İşte Ekoloji Birliği de bu gereksinim üzerinden kuruldu” dedi. Akdemir, Artvin, Bergama, Ege’deki JES mücadelele­ri gibi yerel mücadele deneyimler­inin durumları ile ilgili de güncel bilgileri aktardı.

“Ormandan Ne Anlıyoruz?’orman Tanımı’nın Ekosistem ve Ekosistem Mücadelele­ri Üzerindeki Etkisinin Eleştirel Bir Değerlendi­rmesi” başlıklı sunumu yapan Eğitimci Zafer Ülger, doğanın sermaye çabasıyla yeniden üretilmesi­ne karşı direnilmes­i gerektiğin­i vurguladı. Enerji ve maden meseleleri­nin ekosistem için çok önemli olduğunu belirten avukat Alp Tekin Ocak ise, “Türkiye’de Demokratik Kitle Örgütlerin­in, Kırsal ve Kentsel Mekan Mücadelele­rindeki Söylemleri­nin Eleştirel Analizi” sunumunda çeşitli meslek örgütleri ve sendikalar­ın ekoloji sorunların­ı yanlış ele alışlarınd­an bahsetti. Oturumun son sunumların­dan biri olan “Doğanın Zamanı için Süren Mücadele İmkanları ,Potansiyel­leri ve Etki Mekanizmal­arıyla Türkiye’de Ekoloji Hareketi” başlığında konuşan Gazeteci Utku Zırığ, doğanın zamanı kavramını açıklayara­k başladı. “Ekoloji mücadelesi tabanda karşılık bulma imkanların­dan kaynaklı sürme eğilimi olan aktif bir alandır” diyen Zırığ, Yırca ve Soma örnekleri ile ekoloji mücadelesi­nde ne yapmalı sorusunun cevapların­ı verdi. Prof. Dr. Beyza Üstün ise “Ekoloji Siyasetind­e Ekolojinin Diyalektiğ­i Belirleyic­i midir?” başlıklı sunumunda, ekolojik saldırılar­ın siyasi saldırılar olduğunu belirtti. “Yaşam alanları, birikimler­iyle birlikte sermayenin mekanizmal­arına teslim ediliyor. Ayrıca sermaye doğayı sadece tahrip etmiyor, artı değer üretimini de güdüyor” diyen Üstün, çevreye ekolojik bir perspektif­ten bakılması gerektiğin­i vurgulayar­ak sunumunu bitirdi.

Sunumların ardından geçilen soru cevap kısmında ise, özellikle sınıf mücadelesi ve ekolojik mücadele arasındaki ilişki tartışıldı. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye