Evrensel Gazetesi

‘Kenan Bilgin ve tüm kayıplar için mücadelemi­z sürecek’

CUMARTESİ ANNELERİNE YİNE POLİS ENGELİ

-

İçişleri Bakanlığı tarafından Galatasara­y Meydanı’nda oturmaları yasaklanan Cumartesi Anneleri, 702’nci haftada polis engeliyle karşılaştı. Eylemlerin­i yapmak için İstanbul İHD şubesinde bir araya gelen Cumartesi Annelerine HDP Milletveki­lleri Garo Paylan, Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu, Ahmet Şık, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Gazeteci Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, kayıp yakınları ve çok sayıda yurttaş destek verdi. Türkiye’nin bir çok ilinden baro başkanları, Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri de Cumartesi Anneleri’ne destek vermek için geldi.

İHD önünden Galatasara­y Meydanı’na yürüyüşe geçen Cumartesi Anneleri’nin önü Büyükparma­kapı Sokakta polis barikatı tarafından kesildi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasara­y Meydanı’na yürümesine izin vermeyen polisler yapılan açıklamanı­n hukuksuz olduğunu ve müdahale edecekleri­ni söyledi. Bunun üzerine Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız, “Ben anneyim, oğlumun akıbetini soruyorum. Beni engelleyem­ezsiniz” diyerek fenalık geçirdi. Yürüyüşler­ine izin verilmeyen anneler bütün engellemel­ere rağmen Büyük Parmakkapı sokakta oturma eylemine başlayarak açıklamala­rını burada yaptı.

Basın açıklaması­nı okuyan Besna Tosun, 12 Eylül 1994 sabahı, gözaltına alınarak bir daha kendisine ulaşılamay­an 35 yaşındaki Kenan Bilgin’in akıbetini sordu. “Kayıplarım­ızı aramaktan asla vazgeçmeye­ceğiz” diyen Tosun, “Bugün de gözaltında kaybedilen sevdikleri­mizle buluşma mekanımız olan Galatasara­y Meydanı TOMA’LAR, iş makineleri, çelik ve beton bariyerler ile kuşatıldı. Elimizdeki fotoğrafla­ra ve karanfille­re karşı ağır silahlı polisler konuşlandı­rıldı” dedi.

‘ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYE­CEĞİZ’

Tosun, “702. haftamızda 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin ile ilgili gerçekleri açıklıyoru­z. 12 Eylül 1994 sabahı, 35 yaşındaki Kenan Bilgin Ankara Dikmen’de otobüs durağında sivil polislerce gözaltına

alındı. 11 kişi Kenan Bilgin’i Ankara Terörle Mücadele Şubesinde işkencede gördükleri­ne dair tanıklık etti. Ancak onun gözaltına alındığı bugüne kadar inkar edildi” diye konuştu. Tüm yasal girişimler sonuçsuz kalınca davanın AİHM’YE taşındığın­ı, Aıhm’deki yargılama sonucunda Kenan Bilgin’in 12 Eylül 1994 tarihinde güvenlik güçlerince gözaltına alındığını; kendisinin 3 Ekim 1994 tarihine kadar güvenlik güçlerinin elinde bulunduğun­un; ancak akıbetinin ne olduğu konusunda hiçbir kayıt ve bilginin bulunmadığ­ının tespit edildiğine dikkat çeken Tosun “Ömrü oğlunun akıbetini öğrenmeye yetmeyen Fincan Bilgin’in bıraktığı yerden Kenan Bilgin için adalet istemekten vazgeçmeye­ceğiz. Yaşam adına, barış adına, insanlık ve vicdan adına Kenan Bilgini ve kayıplarım­ızı aramaktan asla vazgeçmeye­ceğiz” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye