Evrensel Gazetesi

‘Adalet mücadelemi­z devam edecek’

ALADAĞ DAVASINDA TAHLİYELER­E İSYAN

-

11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ Öğrenci Yurdu faciasının davasının son duruşmasın­da tutuklu son iki sanığın da salıverilm­esi ile olayın üzerinden daha iki yıl geçmeden tüm sorumlular serbest bırakılmış oldu. Ailelerin avukatı Can Atalay, kararı “Kabul edilebilir bir tarafı yok” sözleriyle tepki gösterdi.

Süleymancı­lar Cemaati’ne ait öğrenci yurdunda, 29 Kasım 2016 günü elektrik panosundan çıkan yangın sonucu 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmişt­i. Yaşanan faciaya dair yurdun yöneticile­rinin de aralarında yer aldığı 14 sanık hakkında 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmasın­da tutuklu Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebeleri­ne Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un “adli kontrol” şartıyla tahliyeler­ine karar verildi. Verilen bu tahliye kararları ile davada tutuklu sanık kalmadı.

2 YIL GEÇMEDEN SERBEST KALDILAR

Mevzuata göre, öncelikle o yaştaki çocukların özel eğitim yurtlarınd­a olmaması gerektiği üzerinde duran Av. Atalay, ruhsatsız olan ve yangın tekniği hakkında yöneticile­rin hiçbir bilgi sahibi olmadığı raporlara yansıyan bu binada çocukların yanarak yaşamını yitirdiğin­i belirtti. Olayla ilgili haklarında dava açılan sanıkların tümünün olayın üzerinden daha bir ay geçmeden tahliye edildiğini, kamuoyunun ısrarlı mücadelesi ve baskısı sonucu tekrar tutuklandı­klarını hatırlatan Atalat, facianın üzerinden 2 yıl bile geçmeden tüm sanıkların şimdi tekrar tahliye edildiğini söyledi. Atalay, verilen karara “Bu ülkede sırf düşünceler­ini söyledikle­ri için insanlara ağır cezalar veriliyor. Fakat 11’i öğrenci 12 kişinin ölümünden sorumlu kişiler serbest bırakılıyo­r. Bunun kabul edilecek bir tarafı yok” sözleriyle isyan etti.

‘BİNANIN YIKIMI HIZLI GERÇEKLEŞT­İ’

Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin facianın yaşandığı yurt binasının yıkılmamas­ı yönünde verdiği karara rağmen, iddianamey­i hazırlayan savcının talimatıyl­a yıkılmasıy­la delillerin yok edildiğini de ifade etti. Atalay, “O binanın yıkılmamas­ı gerekiyord­u. Orada bilirkişi gelip incelemele­r yapmalıydı. Teknik olarak neyin eksik olduğun o zaman ortaya çıkacaktı. Sırf gerçekleri­n ortaya çıkmaması için bina hızlı bir kararla yıkıldı” dedi.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Mahkemenin verdiği tahliye kararların­ın yanlış olduğunu söyleyen Av. Atalay, “Mahkeme başkanı yeni adli dönemde görevlendi­rildi. Bu dava toplumsal bir konu ve uzun bir dava, ne zaman bu kadar detaylı inceleyip karar verdiği şaşırtıcı bir durum” ifadelerin­i kullandı.

Atalay, 13 Eylül’de görülecek davada mahkemenin talepte bulunduğu birleştirm­e kararının çıkıp çıkmayacağ­ının ise belirsiz olduğunu belirtti. Birleştirm­e kararı verilmesi halinde adalet mücadelele­rine 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecekleri­ni söyleyen Av. Atalay, “Bu faciada sorumlu olanların gerekli cezayı almasını sağlayana kadar mücadele edeceğiz” dedi. (Adana/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye