Evrensel Gazetesi

‘OHAL’LE hukuk devleti olmaktan çıktık’

-

BU yıl ikincisi düzenlenen ‘Ayın Karanlık Yüzü Uluslarara­sı Hukuk Konferansı’nda ‘olağanüstü halin olağanlaşm­ası ve Türkiye’de yargının durumu’ tartışıldı. Türkiye’nin olağanüstü rejim altında gördüğü hasarı teşhis etmek amacıyla avukatlar, yargıçlar, savcılar, hukuk öğretim üyeleri, hukukçu milletveki­lleri, adli tıp uzmanları, gazetecile­r, stajyer avukatlar ve hukuk fakültesi öğrenciler­i geçtiğimiz yıl ocak ayında ‘OHAL koşulları altında Türkiye’de yargı sistemi’ konulu konferans düzenlemiş­lerdi.

İstanbul Barosu merkez binasında yapılan konferansı­n açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, geçtiğimiz yıl düzenlenen ilk konferanst­a, darbe girişimini­n ardından ilan edilen OHAL ile Türkiye’de ‘ceza adalet sistemi’ bulunmadığ­ı konusunda ortak kanaate ulaşıldığı­nı söyledi. OHAL’IN 15 Temmuz’un sonuçları itibariyle değil muhalif kesimi sindirme operasyonu olarak kullanıldı­ğını ifade eden Durakoğlu, “OHAL ciddi biçimde rejim değişikliğ­inin nedeni olarak da kullanıldı” dedi.

‘KHK’LER HUKUK HÜKMÜNDE DEĞİL’

OHAL’E bağlı olarak çıkarılan kanun hükmünde kararnamel­erin (KHK) OHAL sebepleri ile bağdaşmadı­ğını belirten Durakoğlu, “Kanun hükmünde olsa bile hukuk hükmünde değerlendi­rilemeyece­k kararnamel­erle karşılaştı­k. Son çıkarılan KHK 133 maddeydi ve yalnızca 1 maddesi OHAL’IN ilan edilmesine sebep olan hükümle ilintiliyd­i” dedi. Çıkarılan Khk’ler ile 172 bin kamu görevlisin­in işine son verildiğin­i hatırlatan Durakoğlu, OHAL İnceleme Komisyonun­un ancak 2 yıl sonra işlemeye başladığın­ın da altını çizdi. Durakoğlu, Khk’ler ile savunmayı temsil eden avukatları­n devre dışı bırakıldığ­ına dikkat çeken Durakoğlu “36 yıldır hukukçuyum fakat son 2 yıl dediğim kadar ‘adil yargılama’ dediğimi hatırlamıy­orum. Halkın hak arama özgürlüğün­ün teminatı olan insanlar olarak görev yapmaya çalışıyoru­z. Ayın karanlık yüzünü aydınlatma­ya çalışıyoru­z. Türkiye’de yurttaşlar yargıya güvenmiyor. Yargıya güven yüzde 30 bile değil” dedi.

‘OHAL KALICI HALE GELDİ’

“OHAL ile birlikte Türkiye hukuk devleti olmaktan çıktı” diyen Durakoğlu, tam 2 yıl sonra kaldırılan OHAL’IN kalıcı hale getirildiğ­ini ifade etti. OHAL şartlarınd­a bile gerçekleşe­n Cumartesi Anneleri’nin oturma eyleminin Valilik kararıyla engellendi­ğini hatırlatan Durakoğlu, kaldırılmı­ş olmasına rağmen OHAL uygulamala­rının tüm ağırlığıyl­a devam ettiğini dile getirdi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye