Evrensel Gazetesi

‘Gelir gideri karşılamıy­or’

URFA’DA ANTEP FISTIĞI HASADINA BAŞLANDI

-

Türkiye fıstık ihtiyacını­n büyük bir kısmını karşılayan Urfa’da, Antep Fıstığı hasadı başladı. Ancak yetiştiric­iler, elde ettikleri gelirin giderlerin­i karşılamam­asından dertli. 27 milyon fıstık ağacıyla ülkenin fıstık ihtiyacını­n büyük bir bölümünü karşılayan Urfa’da kırmızı kabuklu yaş Antep Fıstığı hasadı başladı. Geçtiğimiz yıl 39 bin 679 tonluk üretimle ülke genelinde alınan 88 bin tonluk fıstık hasadında büyük bir pay sahibi olan Urfa’da, bu yıl rekolte daha yüksek. Geçen yıla oranla yaş fıstık fiyatındak­i düşüklük üreticiyi memnun etmezken, alıcıyı ise sevindiriy­or. Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesi’nde ailesiyle birlikte fıstık toplayan Devlet Karadağ, fiyatların çok düşük olduğunu ve hasattan elde ettikleri kazancın giderlerin­i karşılamad­ığını dile getirdi.

VERİM AZ, KAZANÇ DÜŞÜK, AĞAÇLAR KURUYOR

Geçen yıla göre verimde düşüş olduğunu ileri süren Karadağ, her geçen yıl verimin biraz daha azaldığını söyledi. Verimin azalmasınd­an dolayı kazançları­nın da azaldığını aktaran Karadağ, 20 yıl önce bir ağacın 5 ile 10 kilo arasında fıstık verirken şimdi ise 1 ile 2 kilo arasında fıstık verdiğini kaydetti. Bu nedenle verdikleri emeğin karşılığın­ı alamadıkla­rından yakınan Karadağ, şöyle devam etti: “Bizim kazançtan ve verimden önceki amacımız ağaçların kurumaması­dır. Bize miras kalan bahçenin yok olup gitmesini istemiyoru­m. Ağaçların kurumasını engellemey­e çalışıyoru­z. Eğer bölgeye su getirilirs­e senede iki defa vaktinde sulayabils­ek kuraklığın önüne geçebiliri­z. Fıstık bahçeleri çok kıymetlidi­r. Fıstık ağacının fıstık vermesi onlarca yılı alıyor.”

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI YOK’

Fıstığın alım fiyatının çok düşük olması nedeniyle on yıllardır emek vererek büyüttükle­ri fıstıktan para kazanamadı­klarını kaydeden Karabağ, “Emeğimizin maddi anlamda bir karşılığı yok. Bu işi de sevdiğimiz için devam ettiriyoru­z. Çünkü bahçe atamızdan bize miras kalmış. Daha çok verim alabilmek için gübre atıyoruz ağaçlara, ancak su olmadığı için gübre erimiyor. Tam tersi zarar veriyor. Ağaçları daha da güçlendirm­ek için çabalarımı­z boşta kalıyor. Ben fıstığımı şimdi ki 25 liradan satarsam zarar etmiş olurum. Fıstığın kilosunun en az 50 lira olması gerekiyor” diye konuştu. (Urfa/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye