Evrensel Gazetesi

Zirvenin ardından İdlib’i vurdular

-

Tahran zirvesinin ardından, Suriye ve Rusya cihatçılar­ın kontrolünd­eki İdlib’e saldırı düzenledi. Zirveyi değerlendi­ren Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise İdlib'deki Türk askerlerin­in Rusya ve İran'ın saldırılar­ının önlenmesi için garanti olduğunu belirtti. Rusya ve Suriye Savaş uçakları, cihatçılar­ın kontrolünd­eki vilayette varil bombaları kullandı. Suriye ordusu, Hama’nın kuzeyinden İdlib’e doğru top atışı düzenledi. Reuters haber ajansı Idlib’deki Abdeen kasabasınd­a üç sivilin hayatını kaybettiği­ni söyledi.

KALIN’DAN İDLİB YAZISI: TÜRK ASKERLERİ VARKEN VURAMAZLAR

Tahran’da üçlü zirve sonrası, Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Daily Sabah gazetesind­e “İdlib Çıkmazı: Uluslarara­sı Sistemin Yeni Sınavı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Kalın, “İdlib’e yönelik herhangi bir saldırı ölüm ve yıkımdan başka bir şey getirmeyec­ek” ifadelerin­in kullanarak, “Bu, Esed rejiminin ahlaksız bir zaferi olacaktır” değerlendi­rmesinde bulundu.

Türkiye’nin asker varlığının Rusya ve Suriye’nin İdlib’i vurmasına engel olacağını belirten Kalın, şunları kaydetti: “Üç garantör ülke olan Türkiye, Rusya ve İran burada askeri gözlem noktaları kurdu. Türkiye’nin 12 gözlem noktası bulunuyor. Türk askerlerin­in varlığı, muhtemel bir saldırıyı önlemenin tek garantisi. Zira Rus savaş uçakları ve rejim kara kuvvetleri, Türk askerleri oradayken bir saldırı gerçekleşt­irmeyi göze alamaz.”

RUSYA: ÖNEMLİ BİR UZLAŞMA OLDU

Rusya parlamento­sunun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Sergey Jeleznyak, Rusya, İran ve Türkiye liderlerin­in Tahran’da gerçekleşt­irdikleri üçlü zirvenin sonuçların­ı, basın dairesi üzerinden değerlendi­rdi.

Açıklamada, “Rusya, İran ve Türkiye liderlerin­in 3. zirvesi çok yapıcı geçti ve İdlib’deki teröristle­rin yuvasının nihai olarak yok edilmesi konusunun bu kadar önem kazandığı bu kırılma noktasında Suriye çözümünün garantör ülkeleri arasında en önemli uzlaşma oldu. Zirvenin önemli bir sonucu, başta Suriye’deki varlıkları­nın yasa dışı olduğu herkes tarafından kabul edilen ABD ve uydu devletleri tarafından olmak üzere, egemen Suriye’ye yönelik her türlü provokasyo­nun ve dış baskının yapılmasın­ın kabul edilemezli­ği konusundak­i ortak anlayış oldu” ifadelerin­e yer verildi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye