Evrensel Gazetesi

Hüseyin Panahi idam edildi

-

İRAN’DA 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınan ve ‘silahlı örgüte üye olduğu’ iddia edilen 24 yaşındaki Ramin Hüseyin Panahi’nin Raminşar cezaevinde infaz edildiği öğrenildi.

Panahi’nin kardeşi Amcad Hüseyin Panahi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Ramin idam edildi” dedi ve Aryen Tv’ye de bağlanarak bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. Öte yandan Artı Gerçek’e konuşan Panahi’nin Avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz da müvekkilin­in idam edildiğini doğruladı. İran’dan ise resmi bir açıklama yapılmadı

Panahi ile birlikte Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’nin de idam edildiği belirtildi. Kuzen olan Loghman ve Zanjar Moradi, 2010 yılında idama mahkum edilmişti. Kuzenler, Kürdistan eyaletinin Merivan kentindeki önde gelen bir din adamını öldürmekle suçlanıyor­du. Ayrıca Komala adına silahlı faaliyet yürüttükle­ri iddia ediliyordu.

NE OLMUŞTU?

24 yaşındaki Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınmıştı. Panahi çıkarıldığ­ı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılm­ıştı. Birçok kurum yaptıkları açıklamala­rla İran devletini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idam için verilen ilk tarihten bir gün önce yapılan kampanyala­r neticesind­e idam kararı geçen mayıs ayında askıya alınmıştı ancak toptan kaldırılma­mıştı. Panahi’nin kardeşi, cezaevi yetkilerin­in kendilerin­e ağabeyinin 4 Eylül’de idam edileceğin­i bildirdikl­erini ifade etti ancak Panahi’nin infazı gerçekleşt­irilmemişt­i. 4 Eylül’de ailesiyle görüştürül­en Panahi, “Açlık grevimi sonlandırd­ıktan sonra beni idam etmek istiyorlar. Ama ben ölüme kadar açlık grevinde kalacağım ve idam edeceklers­e de beni öyle alsınlar” demişti.

ABD merkezli İran İnsan Hakları Dokümantas­yon Merkezi’nin internet sitesinde yayınlanan rapora göre, İran’da son bir yılda idama mahkum edilen 390 kişinin cezasının infaz edildiği söyleniyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye