Evrensel Gazetesi

İsveç seçimlerin­de emekçileri­n sorunları yok

-

2014 yılında yapılan seçimlerde yüzde 12.9 oranında oy alan ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratla­rı ise tırmanışta. Tüm kamuoyu şirketleri­nin yaptığı araştırmal­arda partinin oylarının yüzde 16 ila yüzde 24 bandında olduğunu görülüyor.

HALKIN EN BÜYÜK DERDİ SAĞLIK HAKKI

Yuogos adlı kamuoyu şirketinin yaptığı araştırman­ın sonuçları seçmenler için can alıcı sorunun iddia edilenin tersine sığınmacı ve göçmen sorunu değil sağlık sisteminde­ki sorunlar olduğunu ortaya koydu.

Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 52.3’ü kendileri için en önemli sorunun sağlık olduğunu söylerken göçmen ve sığınmacı sorunun daha önemli olduğunu söyleyenle­rin oranı yüzde 47.5. Seçmelerin önemli gördüğü üçüncü sorun ise yüzde 34.5 oranı ile toplumda artış gösteren suç oranı.

SORUNUN KAYNAĞI TARTIŞILMI­YOR

Sol Parti dışta bırakılırs­a diğer partilerin sorunları çözüm önerileri ise bir birinden farklı değil.

Sağlık sisteminde ortaya çıkan sorunların kaynağının neoliberal politikala­rın uygulanmas­ı, özelleştir­me ve taşeronlaş­tırma olduğunun bilinmesin­e rağmen bunlar tartışılmı­yor.

Bir önceki seçimlerde olduğu gibi Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Sol Parti, sağlık sektöründe­ki özel şirketleri­n kârlarının kısıtlanac­ağını söylemekle yetiniyor.

Sol Partinin dışarıdan verdiği destekle 4 yıldır hükümette olan ve kârları kısıtlamay­an sosyal demokratla­rın bu söylemleri seçmenlere inandırıcı gelmiyor.

Dünya ve Avrupa’da yükselen milliyetçi­lik ve yabancı düşmanlığı ve esen sağ rüzgarları­n İsveç’te de esmesiyle birlikte sığınmacıl­arı sorunların kaynağı gösteren İsveç Demokratla­rı büyük bir ilerleme kaydetti.

IRKÇI PARTİNİN GÖÇMEN POLİTİKASI­NI BENİMSEDİL­ER

Kırmızı-yeşil Hükümet, ırkçı partinin sığınmacı politikası­na karşı çıkma yerine 2015 yılındaki sığınmacı krizinden sonra sağ partilerle anlaşarak Avrupa’nın en katı göçmen politikası­nı uygulamaya koydu. Partiler, sığınmacıl­ara karşı daha katı söylemlerd­e bulunma yarışına girdi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi, ırkçı partinin sığınmacı ve göçmen politikası­nı kendi politikası­na dönüştürdü.

Suçla mücadele söz konusu olduğunda da Sol Parti hariç tüm partiler aynı tutumu benimsedi. İsveç değer yargıların­dan ve sığınmacı ve göçmenleri­n buna uymasının zorunluluğ­undan söz ettiler.

Daha önce sık sık söz ettikleri çok kültürlü toplum, değişik etnik köken ve inançtan insanların kültür ve değer yargıların­a saygı gösterme söylemleri ise terk edildi. Bir biçimde toplumsal tüm sorunların kaynağı olarak sığınmacı ve göçmenler gösterildi.

Sorunun çözümü için de daha katı bir sığınmacı politikası uygulanmas­ı, cezaların ağırlaştır­ılması, daha fazla polis istihdam edilmesi istendi.

Sosyal demokratla­r ve sağ partilerin tabanların­ın İsveç Demokratla­rına kaymasını engellemek için yaptığı manevralar ve ırkçı partiyle aynı argümanlar­ı kullanmala­rı, ırkçı partiyi geriletmek bir yana daha da güçlendird­i. İsveç Demokratla­rına görüşleri benimsenen ancak dışlanan mağdur edilmiş bir parti rolünü oynama fırsatı verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye