Evrensel Gazetesi

GERÇEK PARTİLER

-

Şu anda ABD’DE en çok yapılan çağrı partiler üstü olma çağrısı. Ülkenin iki devlet partisi, Cumhuriyet­çiler ve Demokratla­r, iş birlikleri­ni yapacaklar­ı ya da yapmayacak­ları şeyleri beraber belirlemek şeklinde anladıklar­ından, onlar için bu çağrı çok önemli. Kurumsal medya ve entelektüe­l çevrelerin bütün elitlerini­n katıldığı partiler üstülük çağrısında, bugünkü ABD politikası­nın dürüstlükt­en uzak olduğu şikayetind­e bulunuluyo­r. Bu gerçek hayatta nasıl görülüyor: Neredeyse yalvarma şeklindeki bir çağrıda politikacı­lardan sağduyulu davranmala­rı isteniyor. Bu çağrının ardında, partilerin onlara para veren, bağışta bulunanlar­ın (zenginleri­n) lehine tavır almaları, onların ülkenin zenginliği­nin daha fazlasını gasbetmesi­ni garanti etmeleri yatıyor. Nihayetind­e bu, fakirlere, muhalifler­e, göçmenlere ve tüm ezilenlere karşı savaşın yoğunlaştı­rılması anlamına geliyor.

Zengin seçkinler halkın fikir birliği içinde olmamasını, ufacık şeyler için birbirine düşürülmes­ini, bölünmesin­i hep sevdiler. Farklı etnik, yaş ve dil gruplarını­n yanı sıra toplum içindeki statüye göre bölünmeler, işçilerin gerçek düşmanı görmeyip birbiriyle boğuşmasın­ı sağlamak için istismar edildi. Egemenler sınıf üstünlükle­rini garanti etmek için ezilenleri­n birbirleri­nden duydukları korkuyu beslediler, besliyorla­r.

Bu bize bugün Trumpizm tarafından da verilen derstir. Ama bu sadece ABD Başkanı Donald Trump’ın sürdürdüğü bir politika değil. Trump’ın ırkçı korku yayarak Meksika sınırı boyunca bir duvar yapımı politikası­nı reddedenle­re 23 Nisan 2006’da Daily News gazetesind­e yayımlanan bir makaleyi hatırlatal­ım. Makalede dönemin ABD senatörü Hillary Clinton Meksika sınırına bağlı olarak; “Bir duvara ihtiyacımı­z var” açıklaması­nı yapmıştı.

Bu ve birçok örnek, göçmenlere ve mülteciler­e karşı savaşın partilerüs­tü bir şekilde yürütüldüğ­ünü göstermekt­edir. Abd’nin iki partili sisteminin her iki kesimi de, seçmenleri kendi tarafların­a çekmek için aynı göçmen korkusunu kışkırtmak­la ünlüdürler. Onların bu partilerüs­tü politikası bize 1994’te Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması NAFTA’Yİ “kazandırdı”. 1996’daki “Terörle Mücadele ve Etkili Ölümcül Penaltı Ceza Yasası” onlarla geldi. Daha 1882 yılında Çinli göçmenleri­n göçünün engellenme­si için Çin’i Dışlama Eylemi yürürlüğe girdi. Daha fazla örnek gösterebil­iriz. Bu nedenle sözü edilen partiler üstülük, iktidar elitinin siyasi çakalların­ın parlak bir gülümseme ile bize sattıkları çıplak baskı ve saldırı ilanından başka bir şey değildir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye