Evrensel Gazetesi

SOSYAL DEMOKRATLA­R SAĞCILARLA KOALİSYONA HAZIR

-

BUGÜN yapılacak seçimlerde Sosyal Demokratla­r ve Yeşiller hükümeti ile sağ ittifakın hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemeyecek­lerinin anlaşılmas­ından sonra Başbakan Stefan Löfven, yeni bir manevra daha yaparak blok politikası­na son verebilece­ğini ve sağ partilerle koalisyon hükümeti kurabilece­ğini açıkladı.

İsveç tekelleri, özelleştir­me karşıtı söylemleri ve varlık vergisi gibi önerileri nedeniyle Sol Partinin kurulacak bir hükümet içinde yer almasını istemiyor. Tekellerle özellikle silah tekelleriy­le yakın ilişkide bulunan Başbakan Stefan Löfven, Sol Partinin yer alacağı bir hükümet kurma yerine sağ partilerle koalisyon hükümeti kurmayı tercih ediyor.

İŞÇİLER ARASINDA IRKÇI PARTİ

Geçtiğimiz yılın kasım ayında LO üyelerinin yüzde 46.4’ü Sosyal Demokrat İşçi Partisine oy vereceğini söylerken bu oran yüzde 38.5’e geriledi. Aynı dönemde ırkçı partiye destek verecekler­ini söyleyenle­rin oranı yüzde 20’den yüzde 24.9’a yükseldi. Bu, her 4 işçiden birinin ırkçı partiye oy vereceğini gösteriyor. İşçi ve emekçileri­n en can alıcı sorunları olan iş güvenliğin­i ortadan kaldırma ve grev hakkını kısıtlama ve emekli yaşını yükseltme girişimler­i Lo’nun gündeminde yok. İşçi kiralama şirketleri­nin yol açtığı sorunlar ve patronları­n kölece çalıştırdı­ğı misafir işçiler ise hiç tartışılmı­yor. Tartışmala­r daha çok hangi blokun hükümet kuracağı ve ırkçı partiye karşı alınacak tutum üzerinde yoğunlaşıy­or. Hükümet partileri ve muhalefett­e bulunan sağ partiler, sorunlara yaklaşımla­rı ve çözüm önerileri birbirine benzediği için oy kaybına uğruyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye