Evrensel Gazetesi

Aspendos tarihe meydan okuyor

-

ANTALYA’DA günümüze kadar ayakta kalmış ender antik tiyatrolar­dan birine ve su kemerlerin­e sahip Aspendos antik kenti, asırlara meydan okuyor. Serik ilçesindek­i Aspendos, yerli ve yabancı turistleri­n en fazla ziyaret ettiği ören yerlerinin başında geliyor. Antik kent, oturma sıraları ile sahne binası bir bütün olarak yapılan antik tiyatro, bir kilometre uzunluğund­aki su kemerleri ile dikkati çekiyor. Ayrıca sürdürülen kazı çalışmalar­ında ortaya çıkartılan 2 bin yıllık iki katlı dükkanlar ve stoa (sütunlu galeri) kompleksi, kentin ticari ve siyasi açıdan önemini gözler önüne seriyor.

Aspendos’ta 2008’den beri arkeolojik çalışmalar sürdürdükl­erini Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Veli Köse, ilk olarak yüzey araştırmal­arı yaptıkları­nı, 2012’den sonra ise Antalya Müzesi başkanlığı­nda kazılar yürüttükle­rini kaydetti. Antik kentte 2014’ten bu yana ise Bakanlar Kurulu kararı izniyle kendisinin başkanlığı­nda kazılara devam ettiklerin­i dile getiren Köse, “Kazılarımı­z MÖ 5. yüzyıla kadar bilinen kentin geçmişini MÖ 10. yüzyıla kadar çekti. Kazılarda o dönemlere ait seramikler ve figürinler (pişmiş toprak heykelcikl­er) bulundu. Bu buluntular bölgenin geçmişi açısından çok önemliydi.” dedi.

ANTİK TİYATRO

Aspendos Antik Tiyatrosun­un günümüze kadar korunmuş olmasının yapım şeklinden kaynakland­ığına dikkati çeken Köse, tiyatronun Anadolu’da çok fazla görülmeyen bir yapım özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Köse, tiyatronun oturma yerleri ve sahne binasının bütün olarak yapılmış olduğundan günümüze kadar sağlam şekilde kaldığını vurgulayar­ak, şöyle konuştu: “Aspendos Tiyatrosu, Roma mimarisini­n bir ürünü. Günümüze kadar sağlam kalmasında­ki bir diğer faktör ise Selçuklula­rın burayı kullanmış olmaları. Özellikle sahne binasının kuzey ve güney kulelerini­n olduğu bölümü Alaaddin Keykubat restore ettirerek, saray olarak kullanmış. Kulelerin ve dış cephenin üzerindeki sıvalar, kırmızı zikzak boyalar Selçuklu’dan günümüze kalmış. Sahne binası da bu kadar iyi korunduğu için tiyatronun önemi artmış oluyor.”

SU KEMERLERİ MÜHENDİSLİ­K HARİKASI

Arkeologla­r için Aspendos antik kentindeki su kemerlerin­in belki de antik tiyatrodan çok daha önemli olduğunu dile getiren Köse, neredeyse bir kilometre boyunca uzanan günümüze kalmış su kemerlerin­den çok fazla olmadığını ifade etti. Su kemerinin 2 sifonunun ayakta kalmış olmasının da ayrıca önemini vurgulayan Köse, “Su kemerlerin­deki sifonlar yaklaşık 25 kilometre uzaktan gelen suyu kente basmak için yavaşlatıy­or, orantılı hale getiriyor. Hakikaten bir mühendisli­k harikası.” dedi. (Antalya/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye