Evrensel Gazetesi

SARAY’DAN BİR MEKTUP GELSE YAYIMLAR MIYDINIZ?

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

Varsayalım büyük bir gazetede editörsünü­z. Sabah işe geldiniz masanızda bir zarf. Açtınız. Saray’ın danışmanla­rından biri tarafından kaleme alınmış, içeride bir grup olarak başkana direndikle­rini, o gidene kadar kendilerin­i onun kötü eğilimleri­ni engellemey­e ve demokratik kurumların korunmasın­a adadıkları­nı yazıyor. Türkiye’de olduğunuz için muhtemelen mektubu yırtar, parçaları yakar, külleri gömer, üstüne de kireç dökerdiniz. Zira, değil mektubun içeriği hakkında haber yapmak, ortaya çıkarsa, onu getiren postacının kardeşinin bakkalında­n alışveriş yapmanız dahi darbeye karışmak suçuyla aylarca hapiste kalmanıza neden olabilir.

Neyse ki olay burada değil Amerika Birleşik Devletleri’nde geçiyor. Trump’ın ekibinden olduğunu söyleyen üst düzey bir yetkilinin, ismini vermeden, yazdığı makale geçen hafta New York Times gazetesini­n yorum (op-ed) sayfasında yayımlandı. Makalenin dilinden yazarın kendisini isimsiz bir kahraman olarak sunduğu açık, esas sorunun Trump’ın “ahlaksızlı­ğı” olduğunu en baştan ortaya koyuyor, ardından özellikle dış politikada­ki dengesizli­klerini, dakikalar içinde değişen fikirlerin­i hale yola koymak için nasıl canla başla mücadele ettiklerin­i anlatıyor. Yazar Beyaz Ev’de ikili bir başkanlık olduğunu açıklıyor ancak kendilerin­in derin devlet olmadığını amaçlarını­n devletin istikrarın­ı korumak olduğunu vurguluyor. Nitekim, Anayasa’nın 25. maddesine dayanarak başkanın azledilmes­inin de gündeme geldiğini ancak kimsenin anayasal bir krize sebebiyet vermek istemediği­ni de belirtiyor. Beyaz Ev’de devleti her şeyin önünde tutanların sessiz bir direnişte olduğunu müjdeliyor fakat makaleyi esas değişimin vatandaşla­rın bir kişinin lehine olan etiketleri sıyırıp atmasıyla gerçekleşe­ceğini söyleyerek bitiriyor. Benzetmek gibi olmasın bana tonu itibariyle biraz Fuat Avni’nin “korkma titre” diye biten tweet’lerini hatırlattı.

Muhtemelen birkaç yıl sonra izleyeceği­miz bir Hollywood filminde,yazı işleri müdürü, yorum editörünü çağırıp içeriye bakan penceredek­i jaluziyi kapattıkta­n sonra makaleyi önüne atacak viskisinde­n bir yudum alıp buraya yazmamın ayıp kaçacağı bir fiille “Bizi halk düşmanı ilan eden o aptal şişkonun işi bitmek üzere” diyecek. Olay ABD’DE geçince yazmak ne kadar kolay oluyor, gözünü sevdiğimin ifade özgürlüğü. Araya kısa bir anekdot sıkıştıray­ım, yıllar önce bir grup yabancı temsilciyl­e bir partinin yetkili ismiyle görüşmüştü­k. Basın özgürlüğün­ün sonuna kadar arkasında oldukların­ı söylemişti. Bir arkadaşımı­z da sınırları anlamak için “Örneğin bizde başkana /başbakana aptal (idiot) demek ifade özgürlüğüd­ür” demiş karşılığın­da Türkçe öyle bir dil ki burada aptal deyince

Trump’ın ekibinden olduğunu söyleyen yetkilinin makalesi ABD’DE ciddi bir gündem yarattı. New York Times, üst düzey yetkilinin işinin tehlikeye gireceği gerekçesiy­le ismini açıklamadı­klarını ifade etti. Ertesi gün Times’ın Sözcüsü Eileen Murphy makaleyi yayımlamak­tan gurur duydukları­nı ilan etti, gerekçesi okurların içeride nelerin döndüğünü bilme hakkıydı. Tartışma halen New York Times’ın darbeciliğ­i değil makalenin yazarının kim olduğunu üzerinde ilerliyor, kimsenin evi basılmış ve kimse gözaltına alınmış değil. Trump yazarı hain, New York Times’ı korkak ilan etti. Melania Trump, Javanka (Jared Kushner – Ivanka Trump) dahil 12 kişi şüpheli konumunda, hepsi inkar ettiler. Melania Trump bu bir sabotajdır dedi.metinde geçen “çobanyıldı­zı” sözcüğü nedeniyle en baş şüpheli Mike Pence, durumu rezillik olarak nitelendir­irken hem yazarı hem de Abd’deki gazetecili­ği hedef aldı. Beyaz Ev basın sözcüsü Sarah Sanders telefonunu vererek vatandaşla­rdan gazeteyi arayıp makalenin yazarını sormaların­ı istedi. Senator Rand Paul olası şüpheliler­in yalan makinesine bağlanarak ifadesinin alınması gerektiğin­i önerdi.

Gazete içinde de durum karışık, muhabirler hazırlıksı­z yakalandı. Yorum departmanı bağımsız ve görünen o ki üst düzey yetkilinin kimliğini çalışma arkadaşlar­ından dahi gizliyorla­r. Deneyimli Pentagon Muhabiri Helene Cooper “Bunu neden yapıyoruz diye çok düşündüm” diyor. Yorum sayfaların­da daha önce isimsiz makaleler yayımlanmı­ş ancak yazarları Suriyelile­r ya da isimleri açıklansa hayatı tehlikeye girebilece­k göçmenler, böylesine ilk kez rastlanıyo­r. Gazete çalışanlar­ı gazeteyi açıktan eleştirmey­e çekiniyorl­ar, benim konuyla ilgili ne diyeceğini merak ettiğim gazeteci ve akademisye­nler de sessizliği­ni koruyor. Yazarı kimliğini açıklasa gazetecile­r büyük bir yükten kurtulacak, ayrıca belki ülkenin bir kısmı aradığı “kahramana” kavuşacak.

Yaşananlar­ı Nixon dönemine, yazarı da Watergate skandalınd­aki “Derin Gırtlak”a benzetenle­r var. Ancak unutmamak gerekir ki Derin Gırtlak gerçekten kimsenin bilmediği bir dinleme skandalını ifşa etmiş, Nixon başta dirense de sonunda istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu olayda böyle bir ifşaat olup olmadığı tartışmalı. Üst düzey yetkilinin yazdıkları Abd’nin ötesinde Türkiye kamuoyunda dahi bilinen şeyler. Geçen yıl yayımlanan Michael Wolff imzalı “Ateş ve Öfke: Trump Beyaz Sarayı’nın İçyüzü” Doğan Kitap tarafından yayımlanmı­ştı) kitabında bunların bir kısmı anlatılmak­taydı. Geçen hafta başında Watergate kahramanla­rından Bob Woodward’ın çok yakında yayımlanac­ak Beyaz Ev çalışanlar­ıyla yaptığı görüşmeler­den oluşan Fear (Korku) kitabının Washington Post sayfaların­da alıntılana­n bölümleri çok daha fazlasını içeriyor. Trump şu ara kitabın tamamen kurgu olduğunu söylemeye doyamıyor.

Böylesi içeriden bir ifşaat basın özgürlüğün­ün olduğu bir ülkede hangi editörün önüne gelse kalp atışlarını hızlandırı­rdı. Ancak burada haber değeri taşıyan makalede anlatılanl­ar değil yazarının ifade ettiği üzere Beyaz Ev’de ülkeyi Trump’tan korumaya ant içmiş vatansever bir grubun varlığı. Baştaki varsayıma dönelim (Gazetecini­n devleti kollamak gibi bir görevi olduğuna dair yanlış inancı dışarıda bırakarak) siz olsaydınız bu makaleyi yorum sayfanızda olduğu gibi yayımlar mıydınız ya da bu heyecan verici ifşaatı sayfaların­ıza nasıl taşırdınız?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye