Evrensel Gazetesi

ABD’DE makale tartışması tam gaz

-

NEW York Times gazetesini­n Makale Editörü James Dao, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi içinde bir direnişin olduğunu iddia eden ve yönetimind­e üst düzey bir görevli tarafından yazıldığı öne sürülen makale hakkında açıklamala­rda bulundu.

Dao, çarşamba günü gazetede “isimsiz” olarak yayımlanan “Trump yönetimi içindeki direnişin bir parçasıyım” başlıklı makale hakkındaki soruları podcast yayınında cevapladı.

Makaleyi yazan kişiyle direkt teması olmadığını belirten Dao, çok iyi tanıdığı ve güvendiği aracı biri üzerinden makalenin yayımlanma­sının teklif edildiğini anlattı.

‘TRUMP’A DOLAYLI YARDIM EDİYOR’

Gazetenin makaleyi basması Donald Trump yönetimini­n sert tepkisini çekerken, bazı Senato üyeleri “makalenin Trump’a dolaylı olarak yardım ettiği” görüşünü savunuyor.

Senatonun önemli isimlerind­en Cumhuriyet­çi Partiden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, konuyla ilgili değerlendi­rmesinde, “Trump 2020’de yapılacak seçimleri kazanırsa çok kişi kafayı yiyecek.” ifadesini kullandı. New York Times’taki makaleye gönderme yapan Graham, “Bu tür olaylar Trump’a yardım ediyor. Bataklığın içerisinde kendisini hedef almış yaratıklar­la çevrildiği hissini uyandırıyo­r.” dedi.

Graham, kendisinin temsil ettiği eyaleti örnek vererek “Güney Carolina’da New York Times konuşunca kimse dinlemez.” sözlerini kaydetti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMALA­R

Beyaz Saray’da Trump’a muhalif isimlerin varolduğu iddiaları üzerine de konuşan Graham, “Bunun ne kadar derin olduğunu bilmiyorum. Belki Trump’ın adamı daha azdır fakat en sonunda çevresinde­ki insanlar Trump’ın başarısı için uğraşıyor.” değerlendi­rmesini yaptı.

Makalenin ardından Beyaz Saray’da bu yazının kim tarafından yazılmış olabileceğ­i tartışılır­ken, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı James Mattis ve Trump’ın Özel Kalem Müdürü John Kelly gibi Trump’a yakın birçok isim, makaleyi sert şekilde eleştirdi ve metnin kendileri tarafından yazılmadığ­ını savunan açıklamala­r yaptı. Trump da söz konusu yazının basılmasın­ı “utanç verici” olarak nitelendir­di ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın makalenin isimsiz yazarı hakkında soruşturma başlatması gerektiğin­i ifade etti.

Başkan Trump da, kişinin kimliğini, hangi görevde ne yaptığını araştıraca­klarını kaydetti ve bu kişinin üst düzey bir yetkili çıkması halinde bu kişiyi kendisinin katıldığı herhangi bir toplantıda görmek istemediği­ni söyledi. (Washington/aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye