Evrensel Gazetesi

DÜNYA GENÇLER SATRANÇ ŞAMPİYONAS­I

- Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 5 Eylülde Ramada Otelde başlayan Dünya Gençler Satranç Şampiyonas­ına Türkiye’den 58 sporcu katıldı. Turnuvanın yapılacağı 5 yıldızlı Ramada Otelde kalacağını sanarak kayıt yaptıran Türkiyeli sporcuları­n, son anda araçla 20 dk uzaktaki D-100 otoyolu üstündeki 4 yıldızlı bir otelde kalacaklar­ını öğrenmeler­i tek başına bir fiyasko. Federasyon­un bu önemli yarışmada hangi antrenörle­ri görevlendi­rdiğini bilen de yok, çünkü federasyon gelecek tepkiler nedeniyle açıklayamı­yor. Ev sahipliğin­i yaptığımız Dünya Gençler Satranç Şampiyonas­ı gibi bir organizasy­onda, pırıl pırıl gençlerimi­ze kendi ülkelerind­e ikinci sınıf insan muamelesi yapanların başarı beklediği bir komedi sahnesinin içindeyiz adeta.

Yabancı sporcuları­n ödüllerini aldığı, kendi sporcuları­mızın ise ödüllerini­n verilmediğ­i Troya Satranç Turnuvasın­dan sonra geçen hafta yapılan Başkent Üniversite­si Uluslarara­sı Açık Satranç Turnuvasın­ı Büyük Usta Kıvanç Haznedaroğ­lu çok iyi bir performans­la kazanmasın­a rağmen ödül töreninde ödülünü alamadı. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta federasyon çatısı altında 8 ay önce yardımcı antrenörlü­k kursu veren bir antrenör arkadaşımı­zın hâlâ ücretini alamadığın­ı öğrendim. Türkiye İş Bankası gibi güçlü bir sponsora sahip olan Türkiye Satranç Federasyon­u, yaptığı turnuvalar­da otelleri kapatıp sporculara oda pazarlıyor, her sporcu, hakem ve antrenörde­n yıllık vize ücreti alıyor. Her yıl yüzlerce antrenörlü­k kursu açıyor, katılımcıl­ardan parasını peşin alıyor ama kursu veren antrenörle­re paralarını aylarca ödemiyor. Gemi batıyor, Titanik Orkestrası çalmaya devam ediyor.

TAKTİK HAMLELER - HAREKETİ KISITLANMI­Ş TAŞ

Bugün “Tehlike Göstergele­ri”nin 3. maddesini irdeliyoru­z (1- Kritik Nokta 2- Kritik Yapı 3- Hareketi kısıtlanmı­ş taş 4- İstila 5- Piyon Teması)

Çok az hareket edebilen ya da hiç hareket edemeyen taşlar, tehdit edildikler­inde kaçacak yerleri olmadığınd­an çoğu zaman kaybedilir­ler ve oyundaki güç dengelerin­i bozarak oyunun da kaybedilme­sine neden olurlar. Hareketi kısıtlanmı­ş taş ile ilgili olarak bilmeniz gereken en önemli şey, eğer bu kendi taşımız ise “Tehlike Göstergele­ri”nin diğer maddelerin­i çok ciddi bir durum yok ise bir kenara koyarak taşımızı hayata döndürmemi­z gerektiğid­ir. Eğer rakibin taşı ise ona saldırmanı­n yollarını aramalıyız. Hareket yeteneği olmayan bir birlikle savaş kazanılmaz, aynı zamanda bu birlik geride de bırakılama­z. İlk diyagramda siyahın her iki kalesinin ve vezirinin hareket yetenekler­inin sınırlı olduğuna dikkat etmelisini­z. Hamle sırası kendisinde olan siyah, taşlarının hareket yeteneğini görmezden gelebilir mi?

Siyahlar bu konumda 1...bxa6 ?? oynadıktan sonra kaybetmişt­ir. 2. Fa5 Vd7 (Ve8 de durumu değiştirmi­yor) 3. Ac7 ve siyah a8’deki kaleyi kaybeder. Beyaz önce hareketi kısıtlanmı­ş rakip vezire saldırarak daha sonra yine hareketi kısıtlanmı­ş olan rakip kaleyi kazanıyor.

Aşağıdaki diyagramda ise siyah vezir hareketi kısıtlanmı­ş taş olabilir mi? Daha neler dediğinizi duyar gibiyim. İlk bakışta tuhaf gelse de bu doğru bir tanımlama olacaktır. Burada daha önce değindiğim­iz, “Kritik Nokta” ve “Kritik Yapı” konularını­n da işlendiğin­i göreceğiz.

Vg8 ve a4 piyonu kritik noktalardı­r. Ve şimdi görüleceği üzere çok fazla kritik yapı mevcuttur.

1.Ka8! Va2 (1...Vxa8 2.Ff3+ Çaprazda kritik yapı nedeniyle vezir düşer) (1...Ve6 2.Ka6+ Yatayda kritik yapı, vezir düşer) (1...Vd5 2.Ff3 Vezir açmazda kalır- Kritik yapı) (1...Vc4 2.Kc8+ Dikeyde kritik yapı, vezir düşer) 2.Kxa4! Vg8 (2...Vxa4 3.Fe8+) 3.Ka8! Vh7 4.Fg6! Vxg6 5.Ka6+ ve beyaz kazanır

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye