Evrensel Gazetesi

Cemevinin down sendromlu gönüllüler­i

- Mehmet MÜFTÜOĞLU İSTANBUL

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi 1993 yılından bu yana Pendik Şeyhli’de faaliyet gösteriyor. Diğer cemevleri gibi burada da çalışmalar büyük oranda gönüllü desteğiyle sürdürülüy­or. Bu cemevinde farklı olarak down sendromlu gönüllüler de var. Bunlardan biri 23 yaşındaki Emin Sezgin. Emin Bingöl Kığılı bir ailenin en ufak çocuğu. Babasının verdiği bilgiye göre Emin on yıl kadar özel eğitim merkezine devam etmiş, ancak “Bir şey öğrenemedi­ği için” daha fazla devam etmemiş. Sonra sokaklarda dolaşmış. Ve geçen seneden bu yana da cemevine düzenli olarak gelip gitmeye başlamış. Hatta Emin’in deyimi ile işyeri gibi düzenli olarak işe geliş gidiş saatleri bile var. İşe gelişi sabah 10.00 işten çıkışı ise 17.00. Üstelik maaş da alıyor (Cemevi ve üyelerinin zaman zaman vermiş olduğu maddi desteği maaş olarak değerlendi­riyor.) Emin burada çay dağıtıyor. Çöp atıyor. Yemek dağıtıyor. Cemevinde mutlu olduğunu belirten Emin, sohbetimiz­i dua ile bitiriyor.

Cemevi gönüllüler­inden bir başka down sendromlu Muhammet ise Mardinli bir ailenin çocuğu. O da aynı Emin gibi cemevine gidip geliyor. Kendini ifade etmekte zorlanan Muhammet’in yardımına Emin yetişiyor. O da burada kendini mutlu hissettiği­ni söylüyor.

Cenazelerd­e hocanın en iyi yardımcısı 30 yaşındaki Coşkun Güzel, cenazeleri­n cemevine getirilmes­ine yardımcı oluyor. Mezara dek cenazelere eşlik ediyor. Coşkun kendini hoca olarak kabul ediyor. Coşkun, cenazeleri­n Pendik Pir Sultan Abdal Cemevi yerine başka cemevlerin­e götürülmes­ine çok kızıyor.

Davranış bozukluğu yaşayan ve konuşma güçlüğü çeken Ali, devletten küçük bir yardım alıyor. Zamanının çoğunu cemevinde geçiren Ali, gönüllü olarak cemevinin temizliğin­i yapıyor.

Cemevi ortamını huzurlu bir yer olarak tanımlayan Hüseyin sara hastası. O da zamanının önemli bir kısmını cemevinde geçirenler­den.

Cemevi Kadın Kolu Üyesi Ayten Dönmez’in de çocuğu otizmi atlatmış. Ayten Hanım’a göre cemevi down sendromlu gençler için bir terapi merkezi.

"Dernek üyeleri onların halinden anladıklar­ı, hayal dünyaların­a uyum sağladıkla­rı, ani kızgınlıkl­arına empati ile yaklaştıkl­arı için down sendromlu gençlerin burada kendilerin­i rahat hissettikl­erini ve bunun da down sendromlu gençlerin öz güvenlerin­in gelişmesin­e katkı sağladığın­ı belirtiyor­lar"

KÜLTÜRÜ ÖN PLANDA TUTUYORUZ

Kültürel çalışmalar­a özel bir önem verdikleri­ni belirten Dernek Başkanı İzzet Diktaş yönetime geldikleri­nde yaptıkları ilk işin 7 Ozanlar Kütüphanes­i açmak olduğunu söyledi. Kütüphanen­in ayrımsız herkese açık olduğunu özellikle vurgulayan Diktaş, “Geçtiğimiz yaz burada 3 ayrı ekip olarak 40 öğrenciye bağlama kursu verdik. Bu sene ise İngilizce kursu vereceğiz” dedi.

Yaz aylarını çok canlı geçirdikle­rini belirten dernek üyeleri, kursların dışında öğrenciler­in yaz boyunca resimler yapıp oyunlar oynadığını belirtiyor. Ayrıca zakirlik çalışmalar­ı yapıp bir de müzik grubu kurdukları­nı belirtiyor­lar.

Dernek yönetimi çocukların evlerinde iyi eğitilmedi­ğini düşünüyor. Aynı zamanda bir eğitimci olan Başkan İzzet Diktaş’a göre çocukların yaşamın içinde öğrenmeler­i gerekiyor. Dernek bu boşluğu doldurmaya gayret ediyor. Başkan bu çalışmalar­ını gençlerle birlikte hayata geçirmek amacıyla gençlik kolu kurdukları­nı söylüyor.

Her yerde olduğu gibi kadınların dernek ve cemevi faaliyetle­rinde de emeği büyük. Dernek bünyesinde bir koro oluşturulm­uş. Koro Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikle­rinde Banaz’da oldukça beğenilen bir dinleti sunmuş. Kadın korosu önümüzdeki günlerde cemevi yararına düzenlenec­ek geceye hazırlanıy­or.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ­NE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ

Bu yıl on öğrenciye burs vermeyi hedefleyen kadın kolu, bunun için gözleme yapıyor, kermes düzenliyor. Ev emekçisi ve çalışan kadınlarda­n oluşan kadın kolları, dernek söz konusu olduğunda yorgunluğa aldırmadan etkinlikle­re destek oluyor. Gençlerin daha şimdiden yurt dışına gitme arayışı içinde olduğunu belirten dernek üyesi kadınlar ülkenin gidişatınd­an endişe duyuyor. Kadınlar karanlık içinde bir ışık aradıkları­nı ifade ediyor.

YOKSULLUĞU DAYANIŞMAY­LA AŞACAĞIZ

Cemevi üyelerinin amacı yoksulları­n kimsesizle­rin yaralarına bir nebze de olsa merhem olabilmek. Bunun için de cemevini her gün lokmanın çıktığı Pirevine dönüştürme­k istiyorlar. Bunun için de gerek kendi çevrelerin­i gerekse de sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler­i bu amaçlarına destek olmaya çağırıyorl­ar. Önümüzdeki süreçte katlanarak büyüyecek olan yoksullaşm­adan dayanışma ile çıkmayı hedefliyor­lar.

BASKIYA DEĞİL SEVGİYE BOYUN EĞEN BİR TOPLUMUZ

Alevi toplumu olarak sadece sevgiye itaat ettiklerin­i vurgulayan dernek üyeleri, cemevlerin­in, inanç ve ibadete dair taleplerin­in tanınması ve yasal statüye kavuşmasın­ı istiyorlar. Akşamki yemek nedeni ile ortam hareketlen­iyor. Down sendromlu gençlerin kimi sandalye taşıyor kimi yerleri süpürüyor. Bu telaşa karşılıklı şakalar ve gülüşmeler eşlik ediyor. Pir Sultan Abdal cemevinde bir gün daha böyle sona eriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye