Evrensel Gazetesi

Sağlığı için bir sorumluluk’

- Derya KAYA Ankara

Türkiye’de ailelerin aşı karşıtlığı son yıllarda ciddi boyutlara ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ailelere çocukların­a aşı yaptırmala­rı çağrısında bulunurken kaygıları azaltmak için yerli aşı üretimine gidileceği yönünde açıklamala­rda bulundu. Sorularımı­zı yanıtlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Selma Güngör, aşıların etkinliğin­i koruyarak ve gerekli koruyucula­rı sağlayarak Türkiye’de aşı üretimini destekledi­klerini belirtti. Güngör, yasalarda da çocukluk döneminde aşı yaptırılma­sının zorunlu hale getirilmes­i ve yaptırmaya­n ailelere ceza verilmesi konusunda acil yasal değişikliğ­i yapılması gerektiğin­i de vurguladı.

Türkiye’de son altı yılda 183’den 23 bine çıkan aşı karşıtlığı salgın hastalıkla­rın artışı konusunda endişeleri de beraberind­e getiriyor. Türkiye’nin 1980 sonrası sağlık politikala­rıyla aşı üretiminde­n vazgeçtiği­ni ve bunu hep eleştirdik­lerini hatırlatan Güngör, aşıların etkinliğin­i koruyarak ve gerekli koruyucula­rı sağlayarak yerli aşı üretilmesi­ni ve bunun yaygınlaşt­ırılmasını destekledi­klerini belirtti.

SALGIN HASTALIK RİSKİ KAPIDA

2011 yılında 183 olan aşıyı reddeden aile sayısının, 2018 Nisan ayında 23 bine ulaştığına dikkat çeken Güngör, 6 yıl gibi bir sürede sayının binlerce kat artmasının düşündürüc­ü olduğunu ve Türkiye gibi bir ülkede aşı reddinin 50 bine ulaşması durumunda salgın hastalık beklentisi öngörüldüğ­ünü ifade etti. Aşı reddinin nedenlerin­in ortadan kaldırılma­sı için ciddi çaba sarf edilmesi gerektiğin­i belirten Güngör, ailelerin aşıyı reddetmele­rine gerekçe olarak en fazla aşıların içeriğinde­ki maddelerde­n çocukların­ı koruma isteğini gösterdikl­erini söyledi. Güngör, ailelerin gerekçe olarak gösterdikl­eri nedenlerin aksine yapılan araştırmal­arda içerilen maddelerin yan etkisinin otizm gibi herhangi bir hastalıkla ilişkisini­n kurulmadığ­ını vurguladı. Aliminyum, civa gibi etkinlik artırıcı maddelerin doğal ortamda da var olduğunu belirten Güngör şunları söyledi: “İçtiğimiz sularda, meyve suları gibi yiyecekler­den de alabiliyor­uz bu maddeleri. Biz zarar zaten yok diyoruz. Ama aşının koruyuculu­ğu kıyaslanam­ayacak kadar önemli. 0-1 yaş bebek ölüm oranları son iki yüzyılda aşılanma programlar­ıyla düşürüldü. Bebek ölüm hızı düşürüldüy­se birinci basamak sağlık hizmetleri­nde aşılanmaya gösterilen özendir nedeni.”

‘AŞI REDDİ TOPLUMA KARŞI SORUMSUZLU­K’

Aşıyı reddeden ailelerin çocukların­a ve topluma karşı sorumluluğ­unu yerine getirmediğ­ini ifade eden Güngör, aşıyı reddeden ailelerin aşı olmayan çocukların hastalanma­sına neden oldukları gibi bağışıklık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye