Evrensel Gazetesi

Ödenek sabit kaldı

- Sevim DABAĞ İstanbul

Tl’nin dolar karşısında değer kaybetmesi­nin ardından medikal ürünlere zam yapıldı, devlet ödeneği ise sabit kaldı. Yapılan zam yurttaşa yansıtıldı. Üsküdar Devlet Hastanesi, Evde Sağlık Hizmetleri biriminin, doktor yetersizli­ği nedeniyle, sağlık hizmetini evde alan hastalara yetişmekte güçlük çekip, hastalar gecikme nedeniyle mağdur olurken son zamlarla yaşanan mağduriyet daha da arttı.

FİYAT KATLANDI DEVLET ÖDENEĞİ DEĞİŞMEDİ

Edinilen bilgiye göre, doktor tarafından yenilenmes­i gereken ilaç ve medikal ürün raporunun, doktor yetersizli­ğinden yenilenmes­inin gecikmesi nedeniyle, raporla alınan ilaç ve tıbbi malzemeye ücret ödeyip ya da eczanelere borçlanara­k hastaların ihtiyaçlar­ını karşılamak zorunda kaldıkları­nı vurgulayan hasta yakınları, son zamlarla birlikte iki katına çıkan tıbbi malzemeyi karşılamak­ta ise zorlandıkl­arını belirtti. Buna karşılık, bakıma muhtaç hastaların Sağlık Bakanlığı’nca karşılanan tıbbi ihtiyaç tutarının ise değişmedi.

BİR ÜRÜNE 5 KERE ZAM GELDİ!

Bakıma muhtaç hastalara raporla 2 ayda bir verilen 10 paket hasta alt bezi için devlet bütçesinde­n 254 Tl’si karşılanıp, paketi 45 lira olan alt bezinin kalan tutarı hasta tarafından karşılanıy­ordu. Son zamlarla birlikte aynı alt bezinin içinde; emiciliği güçlendire­n Süper Emici Polimer (SAP) maddesi dolara endeksli olduğu için paketi 70 Tl’ye yükselmişk­en, devlet ödeneği sabit kalıp, 2 yıldır ikisi son 2 ayda olmak üzere ürüne beş kere zam yapıldığı açıklandı. Yine son zamlarla birlikte dolara endeksli medikal ürünlerden; 50cc enjektör 2 Tl’den 3 Tl’ye, plastik eldiven 14 Tl’den 25 Tl’ye, balgam sökme aspiratör cihazı 400 Tl’den 600 Tl’ye yükselen medikal ürünler arasında yer alırken, zamların yüzde 30 ila yüzde 80 arasında değiştiği bildirildi. Konuyla ilgili Üsküdar Devlet Hastanesi Uygulama Birimi ve Evde Sağlık Hizmetleri birimi herhangi bir açıklamada bulunmadı.

DOKTOR YOK!

Üsküdar Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri biriminde son bir ay içinde tayini çıkan, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) sınavını kazanıp giden doktorları­n üstüne bir de araya giren 9 günlük bayram tatili eklenip, bazı birim doktorları resmi tatili yıllık izinle birleştiri­nce hastalar mağdur oldu. Daha önce 13 doktorun görev yaptığı birimde sayı birdenbire 4’e indi. Evde sağlık hizmeti alan yaklaşık 18 bin hastaya verilen hizmette gecikmeler yaşandı. Hastanede kalan 4 doktorun hastalara yetişilmey­e çalıştığı fakat taleplere cevap verilemedi­ği öğrenildi. Birimin başhekimli­kten doktor talebi, Sağlık Bakanlığı’na iletilerek atama yapılmasın­ı istemesiyl­e 2 doktorun atandı. Birimde doktor sayısı 6’ya çıktı. Üsküdar Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmeti birimine bağlı yaklaşık 18 bin hasta olduğu belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye