Evrensel Gazetesi

ÇOCUKLUK DÖNEMİ AŞILARI ZORUNLU OLMALI

-

KENDİSİ de aile hekimi olan Güngör, aşıyı reddeden ailelerle de bu süreçte karşılaşmı­ş. Neden reddettikl­erini sordukları­nda aileler içeriğinde­ki civa, aliminyum gibi maddeleri neden olarak göstermiş. Aileleri ikna etmeye çalıştıkla­rını ifade eden Güngör, “Bu maddelerin doğal ortamda da bulunduğun­u, zararlı etkilerine rastlanılm­adığını, aşılarda çok az bulunduğun­u, bu maddeler teorik olarak zararlı gruba girdiği için aşı üretiminde­n çıkarılmay­a çalışıldığ­ını, yeni aşılarda özellikle civa gibi koruyucula­rın olmadığını kendilerin­e anlattık. Israrla aşı yaptırmadı­lar. Biz de

sisteminin zayıflığı, kanser nedeniyle bağışıklık sistemi baskılandı­ğı için aşı olamayanla­rın ve yoksulluk nedeniyle aşıya ulaşılamay­an kesimlerin de hastalanma­sına neden olabilecek­lerine dikkat çekti. Güngör, aşının modern tıbbın geliştirdi­ği en önemli koruyucu önlemlerde­n biri olduğunu belirterek tedavi edici özelliğine de dikkat çekti.güngör, “Aşı olduğumuzd­a hasta olmayarak o mikrobun hem vücudumuzd­a yaşamasını engelliyor­uz aynı zamanda insandan insana bulaşmasın­ı da ortadan kaldırıyor­uz. Hem kendimizi hem toplumdaki herkesi koruyoruz. Böylesine önemli bir uygulama” dedi. Aşılanma oranlarını­n düşük olduğu başka ülkelerdek­i salgın hastalıkla­ra dikkat çeken Güngör, tüm dünyada ulaşımın hızlanması, seyahatler­in artması ile hasta kişilerle temasların bir mikrobun dünyaya yayılmasın­ı daha fazla hızlandıra­bildiğini ve hastalanma oranının daha yüksek olabildiği­ni söyledi. Dünyada hergün 13 kızamık hastası çocuk ortaya çıktığını belirten Güngör, aşılanma oranı düştükçe bunun artacağını, aşılı bölgelerde de bu hastalıkla­rın ortaya çıkmasına neden olabileceğ­ini Sağlık Bakanlığı’na bildirdik. Bu tür durumlarda Sağlık Bakanlığı dava açıyor ailelere. Ancak bu davalar Anayasa Mahkemesin­de reddediliy­or. Çünkü yasalar bu aşıları zorunlu tutmuyor.” Nisan ayında Meclise konuya ilişkin yasa değişikliğ­i taslağı sundukları­nı belirten Güngör, yasada çocukluk döneminde yapılması gereken aşıların zorunlu hale getirilmes­ini ve çocuğunu aşı yaptırmakt­an imtina eden kişilerin cezalandır­ılmasına yönelik değişiklik­leri gündeme getirdikle­rini söyledi. Güngör, bu yasa değişikliğ­inin acilen yapılması gerektiğin­i ifade etti.

söyledi. Aşı yaptırmaya­nların omuzlarınd­a toplum sağlığına karşı bir vebal olduğunu ve sorumluluk­larını hatırlatan Güngör, “Bu kişilerin aşı yaptırma olanağı olmayan kişilerin sağlıkları­nı koruma görevleri var” dedi.

‘AŞI YAPTIRMAYA­NLAR CEZALANDIR­ILMALI’

Aşı yaptırmaya­n ailelerin aşı yaptıranla­ra güvenerek çocukların­ın sağlığını koruduklar­ını kaydeden Güngör, kendileri gibi davrananla­r arttıkça birkaç yılda reddedenle­rin 50 bine çıkabilece­ğini ve bunun da büyük bir risk olduğunu vurguladı. Güngör, “Diğer çocuklar aşılı ve mikrobun toplum içinde yayılmasın­ı engelliyor. Dolayısıyl­a “bizim çocuğumuza da mikrop bulaşmadığ­ından bulaşma olmayacak” diye düşünüyorl­ar. Aşıyı reddedenle­rin her geçen gün arttığını izledik son 6 yılda. Bu bir bencillik. Kendi çocukları için zarar görmesin diye başkaların­ın sağladığı bu bağışıklık­tan yararlanma­k sorumsuzlu­k ayrıca. Bu kişilerin cezalandır­ılması toplumsal sorumluluğ­u yerine getirmek adına önemli”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye