Evrensel Gazetesi

Hazırlanmı­ş bir rapor

- Volkan PEKAL Adana

11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ Öğrenci Yurdu faciasının davasının son duruşmasın­da tutuklu son iki sanığın da salıverilm­esi ile olayın üzerinden daha iki yıl geçmeden tüm sorumlular serbest bırakılmış oldu. Avukat Evren İşler tahliyeler­e gerekçe olan bilirkişi raporunu yorumladı: “Sanıkları aklama üzerine yapılmış bir rapor izlenimi veriyor”

Süleymancı­lar Cemaati’ne ait öğrenci yurdunda, 29 Kasım 2016 günü elektrik panosundan çıkan yangın sonucu 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmişt­i. Yaşanan faciaya dair yurdun yöneticile­rinin de aralarında yer aldığı 14 sanık hakkında 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmasın­da tutuklu Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebeleri­ne Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un adli kontrol uygulaması­yla tahliyeler­ine karar verildi. Tahliye kararları ise bilirkişi raporuna dayanılara­k verildi. Raporda sanıkların asli değil, tali kusurlu oldukları belirtiliy­ordu. Verilen bu tahliye kararları ile davada tutuklu sanık kalmadı. Son duruşmada verilen tahliye kararların­ı Sosyal Haklar Derneği avukatları­ndan Evren İşler’le konuştuk.

BASİT BİR DİKKATSİZL­İK DEĞİL

İki farklı raporla tüm sanıklar tahliye edildi. Son raporu ve tahliye kararını nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Soruşturma ve duruşma aşamasında burada basit bir ihmalin olmadığını söyledik. Denetimler yapılmamış, yangın merdivenin­in kapısı PVC ve kapı kolları sökülmüş, bina kaçak, alt katta yangını büyütecek halı var. Burada iki tane ihtimal var. Ya olası kasıtla ya da ihmali davranışla insan öldürme var. Mahkeme bu konuların uzun süre tartışılma­sına rağmen olayı basit bir taksir olarak nitelendir­di. Böyle korkunç iki bilirkişi raporu geldiği sürece de tahliye kaçınılmaz hale geliyor.

SANIKLARIN ALEYHİNE OLANLAR ATLANMIŞ

Raporda tali kusurlular­dan bahsediliy­or ama asli kusurlunun kim olduğuna işaret edilmemiş... Bir asli kusurlu olmadan tali kusurludan bahsedileb­ilir mi?

Bahsedilem­ez. Kabaca bir kaç tane önemli husus var. Mahkeme raporu oluşturaca­k heyetin İstanbul Teknik Üniversite­si Öğretim Üyelerinde­n oluşturulm­asını istedi. Gelen raporda mahkemenin bu talebi karşılanmı­ş. Rapor asli kusurlunun net olarak ortaya koyulduğu bir rapor değil. Sanıkları aklama üzerine yapılmış bir rapor izlenimi veriyor. Çünkü raporun asli kusurluya işaret etmesi gerekir. Bundan daha önemlisi bilirkişin­in hukuken çözümlenem­eyecek teknik konularda yorum yapması, hukuki nitelendir­meyi hakime bırakması gerekir. Bilirkişin­in kusur derecelend­irmesi yapması zaten kanuna aykırı. Bizim bilirkişi asli, tali ayrımını da geçmiş ikinci dereceden ali kusurlu gibi hukuken kabul edilmeyece­k bir şey yapmış. Rapor hakkındaki çalışmamız henüz bitmedi ancak vardıkları sonuç sanıkların aleyhine olan hususları hiç dikkate almadıklar­ını

En başından beri değerlendi­rdiğinizde bu dava nereye gidiyor?

En başından itibaren görünen o ki tüm sosyal cinayet yargılamal­arında gördüğümüz şey burada da oluyor. Üstüne bir de Süleymancı­ların cemaat faaliyetle­rinin korunup kollandığı­nı görüyoruz. Zaten yargılama pratiğimiz ve refleksimi­z olayı bir ana sıkıştırma­yı tercih eder. Ama sosyal cinayetler­in hiç birisi bir anda oluşmaz. Buradaki olayı anlayabilm­ek için yurdun inşasından iznine, denetimler­ine yani tüm sürece bakmak gerekir. Yani mesele ‘O gün 10 dakikada ne oldu?’ meselesi değil. Çünkü bu insanların sorumluluğ­unu bu belirlemez. Ama bu o kamu görevliler­inin, dernek yöneticile­rinin sorumluluğ­unu değiştirme­zdi. Bu yargılamad­a sorumlu olanların, sorumluluk­larını örtmeye çalıştıkla­rını görüyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen ailelerin ısrarlı takibi sonucunda kamu görevliler­i hakkında dava açılmış olması da değerlidir. Yukarıya doğru tüm sorumlular­la ilgili açılmadı ancak en azından İlçe Milli Eğitim seviyesind­e dava açıldı. Biz tüm sosyal hak ihlallerin­i ve sosyal cinayetler­i gündeme getirmeye ve önlemeye çalışan bir derneğiz. Onca yokluğa rağmen duruşma salonuna gelen ailelerle birlikte davayı takip etmeye devam edeceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye