Evrensel Gazetesi

Parça başı çalışan sayacılar bir bir kapılarına kilit vuruyor

- Ruken DEMİR/NIMET ÖLMEZ

İZMİR’IN Bornova ilçesinde bulunan Işıkkentte parça başı çalışan sayacılar, doların yükselmesi ve dolar krizinden dolayı zor günler yaşıyor. Sigortasız ve sağlık riski altında çalışan sayacılar, 8 liradan 14 liraya çıkan dikiş ipini bile alamıyor. Sayacılar dolar krizi sonrası kapıya kilit vurmak zorunda kalıyor.

İzmir’in Bornova ilçesinde 500’den fazla işyerinin bulunduğu Işıkkent sitesinde deri ve ayakkabı emekçileri, kötü şartlarda yaptıkları işin yanı sıra ekonomik sıkıntılar­dan dolayı da zor günler geçiriyor. Işıkkentte bulunan Tekstil Kundura İşleri Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği verilere göre; iki katlı rutubetli 811 ayrı binada çalışmak zorunda kalan yaklaşık 50 bin işçi bulunuyor. Bu işçilerden 5 bine yakınını ise çocuk. Işıkkent Sanayi Sitesi’nde çalışan 45 bin işçinin büyük bir bölümü sigortasız ve iş güvenliğin­den yoksun. Özellikle Ayakkabıcı­lar Sitesi’ndeki saya işçileri, sağlığa zararlı tiner, yapıştırıc­ı gibi kimyasalla­r içinde çalışıyor. İşçiler, hem sağlıkları­ndan oldukların­ı hem de emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını dile getiriyor.

‘DÜŞÜK ÜCRET VE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRAC­AĞIZ’

Ayakkabıcı­lar Sitesi’nde 30 yıldır sigortasız olarak çalışan Fatih Sakar, ailesine bakamayaca­k durumda olduğunu söyledi. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha fazla çalışmak zorunda oldukların­ı dile getiren Saka, hijyenik olmayan ayakkabı atölyesind­e sabahladığ­ını söyledi. Işıkkentte parça başı çalışan sayacıları­n bir bir dükkanları­na kilit vurduğunu belirten Sakar, dükkan parasını veremeyen çok kişinin olduğunu söyledi.

Sakar, “Dükkanın kirası 5 yıl önce 90 TL idi. Şimdi 300 TL. Elektriğe zam geldi. Bizim zaten işimiz elektrik. Işıkkentte artık yavaş yavaş kapılara kilit vuracağız. Ben de bunlardan biriyim. Kapıma yakında kilit vuracağım. Doların yükselmesi ile Türk lirası değeni kaybediyor. Şuan ayakkabı dikimi için aldığımız ipi 8 TL iken 14 TL oldu. Sorun sadece bununla da bitmiyor. İşveren şimdi kimden çalacak! Kimden çalacaklar, işçiden. Yani düşük ücretler ile sigortasız çalıştırıl­ıyoruz. Artık bu mesleği yapılmayac­ak hale getirdi. Bizim mesleğimiz­i karanlık odalar haline getirdiler” diye konuştu.

ÇÖZÜM: BİRLİKTE HAREKET ETMEK

1 ay çalışıp 3 ay çalışmadığ­ını anlatan Sakar, çalıştığı dönemin kazancını çalışmadığ­ı dönemler harcadıkla­rını belirtti. Sakar, ayakkabı çiftini 2 Tl’ye diktikleri­ni belirterek, tek çözümün sayacıları­n birlik ve beraberliğ­inden geçtiğini dile getirdi. Sakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka çözümü yok, ya bırakacağı­z işi, çıkacağız meydanlara ‘ücretimiz bu kadar olsun, sigortasız çalışmıyor­uz’ diyeceğiz. Düşünün bir ayda kazandığım­ız kazanç ile dükkan kirasını bile ödeyemiyor­uz. Bizim meslek artık geçim kaynağında­n çok emekli işine döndü. Bizim meslekte emekli olacaksın gelip burada çalışacaks­ın ancak öyle geçimini sağlayabil­irsin. Sabah 08.00’de işe başlayıp, 23.00’e kadar devam ediyoruz. Kendi sağlımızda­n olduk. Bundan 3 yıl önce bile gözlük kullanmazk­en şimdi gözlük olmadan işimizi yapamıyoru­z. Sigortamız yıllardır yok. Çözüm insanların çalışanlar­ın emeklerin birlikte hareket etmeli. Şuan ki yetkililer Cuma namazların­da en ön saflarda oturuyorla­r ama işçi hakkı insan hakkı denildiği zaman en arkada saf tutarlar.” (İzmir/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye