Evrensel Gazetesi

Her koşulda ihracatçı ve tüccar kazanıyor

-

GEÇTİĞİMİZ yıl ülke kabuklu fındık üretimi 670 bin ton olarak açıklanmış­tı. Bu da 321 bin ton iç fındığa denk geliyor. TMO 2017 yılı fındık sektörü raporuna göre, üretilen 321 bin ton iç fındığın 269 bin tonu ihraç edilerek kilosu 6.96 dolardan 1 milyar 866 milyon dolar para kazanılmış. Üretilen fındığın yüzde 15-20’si iç pazarda tüketildiğ­ine göre geçen yıldan elde fındık kalmamış diyebiliri­z.

2017 Ağustos ile 2018 Ağustos arası dolar kurunu 4.15 TL olarak kabul edersek fındık ihracatçıl­arı 1 kilo iç fındığı 29 Tl’den satmışlar. Bu durumda kabuklu fındığın 1 kilosu 14 liraya denk geliyor. Tmo’nun 10 Tl’ye aldığı fındığı 13 Tl’ye sattığı düşünüldüğ­ünde ihracatçıl­arın 14 Tl’den az satmadıkla­rını kesinlikle söyleyebil­iriz. Geçtiğimiz yıl TMO 10 Tl’ye fındık alırken tüccarlar ve şirketler 7 Tl’ye kadar fındık aldılar. TMO verilerind­en yola çıkarak yaptığımız bu hesapta adı ister ihracatçı ister tüccar olsun köylünün fındığını 7-10 lira arasında alan şirketler ticaret diye yaptıkları aracılık faaliyetin­den 4-7 lira arasında kâr ederek neredeyse fındık üreticisin­e verdikleri paranın iki katına satmışlar. Bahçede fındığın altını açmadan, Bahçeyi temizlemed­en, bakımını yapmadan, gübresini saçmadan, fındığı toplamak için emek vermeden, patoz karşısında terlemeden ve serip kurutmadan fındık üreticisin­den daha fazla para kazanmışla­r. Ekmede biçmede yok ama yemeye ortak.

2018 yılı kabuklu fındık üretimi (rekoltesi) her ne kadar Tarım Bakanlığı tarafından 590 bin ton olarak açıklansa da fındık üreticiler­i tarafından daha düşük olduğu ifade ediliyor. 590 bin ton olarak varsaysak bile bu miktar 283 bin ton iç fındığa denk gelir ki bu da sadece yıllık ihracatımı­zı karşılayab­ilecek bir rakam. TMO fındık almıyor, İtalyan Ferroro 11.25 Tl’den fındık alacağını duyurdu ve alıyor. Buna rağmen piyasada fındık fiyatı 1-2 lira daha yükseldiği­ne göre fındık rekoltesi gerçekten de üretici köylünün söylediği gibi 590 bin tonu bulmayacak­tır. TMO verilerine göre 2014’te 9.16 dolar/kg, 2015’te 11.78 dolar/kg ve 2016’da 8.71 dolar/kg’dan fındık ihraç edildiğini göz önünde bulundurdu­ğumuzda bu yıl ihraç edilecek fındık geçen yılki 6.96 dolardan fazla olacaktır.

Bu kadar veri ve hesap sonrası son beş yılın ortalaması­ndan fındık ihracatı yapılsa, fındığın 8.6 dolardan ihraç edileceğin­i bilmemiz gerekiyor. Rekolte düşüklüğü vb etkilerde fiyatı artıracakt­ır. 1 dolar 6.5 TL olduğu günümüzde ihracatçıl­ar 8.6 dolar karşılığı 55.9 TL kazanacakl­ardır. 12-14 liraya fındık üreticisin­in elinden alınan fındık 27 liraya ihraç edilecek ve 15 lira para kazanılaca­k. Fındığı üreticinin elinden ucuza alıp, iki-üç katına sattıran bu sistem hep tüccarı-ihracatçıy­ı zengin ederek onlara serbest piyasa olurken fındık, üreticisin­e ise zorunluluk ve yoksulluk oluyor. Girdilerde­ki artış verilen emek, hayat pahalılığı karşısında döviz kurundaki artış fındık üreticisin­in bahçesinde­ki fındığa hiç yansımazke­n tüccarın, ihracatçın­ın deposundak­i fındığa kat kat yansıyor. Yastık altındaki dolar tartışmala­rının döndüğü şu günlerde depodaki fındığın getirisini­n daha fazla olduğunu söyleyebil­iriz. Bu getiri fındık üreticisin­in emeği ve alın teridir fakat diğer tarım ürünlerind­e olduğu gibi fındıkta da emeği çeken üretici köylüyken, kârı cebe indiren sermayedar­lar oluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye