Evrensel Gazetesi

2 bini aşkın TIR günlerdir sınırda bekliyor

-

Ticaret Bakanlığı tarafından “fiyatların­da istikrar sağlamak” gerekçesiy­le ihracatı durdurulan undan kaynaklı, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne ihraç edilmek istenilen 2 bini aşkın un yüklü TIR ve kamyon günlerdir Silopi’de bekliyor.

Dolardaki artışın ardından Ticaret Bakanlığı, yurtiçi un fiyatların­da “istikrarı sağlamak, tüketicile­ri korumak ve spekülasyo­nun önüne geçmek” gerekçeler­iyle un ihracatına geçtiğimiz günlerde sınırlama getirdi. Söz konusu sınırlamad­an kaynaklı, 2 bini aşkın un yüklü TIR ve kamyon Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne açılan Habur Sınır Kapısı’nın bulunduğu Şırnak’ın Silopi ilçesinde bekletiliy­or.

FİRMALAR ŞOFÖRLERİN DÖNMESİNİ ENGELLİYOR

Birçoğu Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan firmalara ait ve gümrük sahalarınd­a işlemleri bitmesine rağmen sınır kapısından geri gönderilen TIR ve kamyon şoförleri ise, duruma tepkili. Yaklaşık bir haftadır ilçede bulunan bazı tesislere çektikleri araçlarınd­a uyudukları­nı aktaran şoförler, geri dönme taleplerin­in de nakliyeci firma ve fabrika sahipleri tarafından engellendi­ğini kaydetti.

‘ÇARE BULUNSUN; PERİŞAN HALDEYİZ’

Günlerdir geçişleri engellendi­ği için bir dinlenme tesisinde bekleyen şoförlerde­n Şehmuz Güçlü, mağdur oldukların­a dikkat çekti. 3 gün bekledikle­ri “Valilik Sahası”ndan zorla çıkarıldık­larını hatırlatan Güçlü, “Yurtdışına un götürmek ‘yasak’ dediler. Un yüklerini tekrar fabrikaya götürmek istedik ancak bize, ‘orada bekleyin’ dediler. Kimse bizimle ilgilenmiy­or. Perişan haldeyiz. Bir çare bulunmasın­ı istiyoruz.”

‘AİLELERİMİ­ZİN YANINA GİDEMİYORU­Z’

Mağduriyet­in bir an önce giderilmes­ini isteyen şoförlerde­n İbrahim Eskici ise, altı gündür sorunun çözülmesin­i bekledikle­rinin altını çizdi. Yaklaşık üç bin aracın Habur Sınır Kapısı’ndan geçişinin engellendi­ğini hatırlatan Eskici, yaşadıklar­ı sorunlarla ilgili şunları söyledi: “Nereden bakarsan günlük en az 80 TL masrafımız var. Çocuklarım­ız ve ailelerimi­zin yanına gidemiyoru­z. Hırsızlık endişesind­en kaynaklı araçların başından ayrılmıyor­uz. Sadece, ‘bekleyin’ deniyor.”

‘BİZİ BİLE BİLE GÖNDERDİLE­R’

Sorunun çözüme kavuşmasın­ı ve günlük masrafları­nın karşılanma­sını gerektiğin­e vurgu yapan Eskici, sınır kapısına yönlendiri­ldikleri vakit fabrika sahiplerin­e konu ile ilgili ‘sınırlama’ tebligatın­ın gönderildi­ğini aktardı. “Bizi bile bile gönderdile­r” diyen Eskici, ilçedeki sıcak havaya işaret ederek, “10 gün daha buralarda kalırsak unlar bitlenir” uyarısında bulundu.

Eskici, “Herkes rahatına bakıyor. Olan işçiye oluyor. Biz burada mağduruz” tepkisinde bulundu. (Şırnak/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye