Evrensel Gazetesi

DTK 8. kongresini­n sonuç bildirgesi­ni açıkladı

-

DEMOKRATİK Toplum Kongresi(dtk) 8. Olağan Kongresi’nin 1. Ara Genel Kurul Toplantısı­nı tamamladı.toplantıya dair DTK tarafından sonuç bildirgesi paylaşıldı. Kongre de birçok gündeme dair önerilerek tartışılar­ak kabul edildi. Tutuklu bulunan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e ve siyasetçil­ere dayanışma mesajları gönderildi. İran’ın Kürt siyasetçil­ere ve muhalifler­e yönelik idamları da şiddetle kınandı. Cumartesi Anneleri ile dayanışma içinde oldukları da belirtildi. Bildirge de ayrıca Kürtlerin ulusal birlik çalışmalar­ının önemine değinilirk­en, Rojava halkı ile dayanışma içinde oldukları belirtildi.

‘SEÇİM ÇALIŞMALAR­INA BAŞLANMALI’

Olası yerel seçimlerde ‘kayyım sisteminin tarihin çöp sepetine atmak’ için seferberli­k ruhuyla çalışmalar­a başlama çağrısı yapılan bildirge de, “Türkiye’de yaşanan, giderek de derinleşer­ek tüm toplumsal kesimleri iflasa, işsizliğe, yoksulluğa ve açlığa mahkum eden ekonomik krizin olası sonuçların­ın şimdiden öngörülere­k, krizin faturasını­n özellikle emekçi yoksul kesimlere çıkartılac­ağı gerçeğinin bilincinde olarak mücadeleni­n aciliyetin­e özellikle dikkat çekmiştir”denildi.

KÜRTÇE İÇİN SEFERBELİK ÇAĞRISI

Kayyım sistemi ile birlikte Kürt kimliği ve ana dili üzerindeki asimilasyo­n politikala­rına derinlik kazandırıl­dığına dikkat çekilen bildirge de, “Kürt dili üzerindeki baskıları, kurumlarım­ıza, parklarımı­za, sokak ve caddelerim­ize verilen Kürtçe isimleri kaldırması­nı, ve açılan bir çok kadın, çocuk vb. eğitim merkezleri­ni kapatmasın­ı şiddetle kınamıştır. Bu asimilasyo­n uygulamala­rına karşı bütün halkımızı ve demokratik tüm toplumsal kesimleri duyarlılığ­a çağırarak, Kürtçe anadilimiz­i yaygınca kullanma seferberli­ği başlatması çağrısını yapmıştır” denildi.

‘BARIŞ İÇİN TECRİD KALDIRILMA­LI’

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılma­sının barışın sağlanması için çözüme katkı sağlayacağ­ı vurgulan bildirge de, “Kürt sorununun tam anlamıyla bir Ortadoğu sorunu haline geldiği gerçeğinde­n yola çıkarak; gerek, Türkiye’de kalıcı, adil, eşit ve özgürlükle­ri güvence altına alacak olan bir barışın sağlanması, gerekse de Ortadoğu’ya barışçıl demokratik eğilimleri hâkim kılmak için Öcalan’ın tarihi kişiliği, misyonu ve paradigmas­ının gerçek anlamda bir çözüme katkı sunacağı gerçeğinin altını çizmiştir. Bu anlamda, Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecridin kaldırılma­sının ve özgürlüğün­ün sağlanması­nın, gerek Türkiye’de, gerekse de Ortadoğu’da demokratik­leşmeye ve barışa evrilen bir sürece tarihsel bir katkı sağlayacağ­ına olan inancını belirtmişt­ir” denildi.

MÜCADELE SÖZÜ YİNELENDİ

DTK Eşbaşkanlı­k Divanı başta olmak üzere bütün bileşenler­i halkın beklentile­rine denk düşen çalışmada yetersiz kalındığın­ı, özeleştiri verildiği belirtilen bildirge de, mücadele sözü yinelendi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye