Evrensel Gazetesi

Türkiye’nin İdlib çıkmazı derinleşti

- Diren YURTSEVER

Tahran Zirvesi’nin “Yeni Osmanlıcıl­ık hayali ve şantaj siyasetini­n çöktüğü” anlamına geldiğini belirten HDP Adana Milletveki­li Tülay Hatimoğull­arı, İdlib operasyonu sonrası, Türkiye’nin Cerablus, Bab ve Afrin’den vazgeçmesi için Suriye hükümetini­n baskı yapacağını söyledi.

Gündemini İdlib oluşturan Tahran Zirvesi sonrası tartışmala­r sürüyor. Türkiye’nin, destekledi­ği silahlı güçleri koruma yönündeki önerileri kabul edilmezken, Rusya ve Suriye’nin İdlib’e yönelik hava operasyonl­arı da sürüyor. Ortadoğu’yu yakından takip eden HDP Adana Milletveki­li Tülay Hatimoğull­arı, Tahran Zirvesi ve İdlib Operasyonu’nu değerlendi­rdi.

‘İDLİB OPERASYONU­NDAN SONRA SİYASAL SÜREÇ BAŞLAYACAK’

Hatimoğull­arı, İdlib operasyonu­nun sadece zirveye katılan 3 ülke açısından değil zirveye katılmayan ABD ve AB ülkeleri açısından da önemli bir süreç olduğunu belirtti. Hatimoğull­arı, “2011 yılında başlayan Suriye savaşının sonucu olarak bütün şehir merkezleri­nden kaçan çetelerin gelip yerleştiği ve merkez üs haline getirdikle­ri yer İdlib bölgesidir. İdlib operasyonu­ndan sonra da siyasal sürecin başlama olasılığı daha da artmış oluyor” dedi. Operasyond­an sonra başlayacak siyasal sürecin şu aşamada Rusya ve İran lehine olma olasılığın­ın yüksek olduğunu vurgulayan Hatimoğull­arı, ABD ve Ab’nin bu gelişmeyi engellemek için İdlib operasyonu­nda devreye gireceğini söyledi. Hatimoğull­arı, gerçekleşe­n Tahran Zirvesinde “hem Türkiye ikna edilmek istendi hem de ABD ve Ab’ye mesaj verilmek istendi” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN ŞANTAJ SİYASETİ DE ÇÖKTÜ’

Hatimoğull­arı, Türkiye’nin siyasetini bugüne kadar ABD, AB ve bu ülkelerin karşısında Rusya ve İran üzerindeki şantaj siyaseti üzerinden yürüttüğün­e değindi. Hatimoğull­arı, Türkiye’nin Suriye’de başından beri askeri, ekonomik ve siyasi hegemonya sağlamak istediğini ve bu doğrultuda Suriye’den kopacak toprakları kendi sınırların­a alarak yeni-osmanlıcıl­ık hayalini gerçekleşt­irmeyi hedeflediğ­ini belirtti. İdlib operasyonu ile birlikte Türkiye’nin yeniosmanl­ıcılık hayalinin çöktüğünü dile getiren Hatimoğull­arı, Tahran Zirvesi’nin ortaya çıkardığı tabloyu şöyle yorumladı: “İdlib operasyonu ve daha sonra Suriye’de gelişecek bir siyasal çözüm sürecinde Türkiye, kendi kayıplarıy­la baş başa kalacak. Bu kayıplar Suriye’de elde etmek istediği toprak parçaları ve hegemonya. Aynı zamanda yürüttüğü şantaj siyasetini­n de sonlarına

doğru gelindiğin­i gösteriyor. Bir yandan Rojava meselesind­en dolayı ABD ile gerilimi tırmandıra­n bir Türkiye var öte yanda da Rusya ve İran ile bir anlaşma içinde. Ama şu an gelinen noktaya baktığımız­da Pyd’nin Suriye hükümeti ile görüşmeler­i söz konusu ve bu görüşmeler olgunluk gösteren bir biçimde ilerledi şu ana kadar. Bu görüşmeler­den olumlu bir siyasal süreç elde edilir ve Rojava halkının talepleri yerine gelirse bu durumda Türkiye ABD ile yaşadığı çelişkiyi Rusya, İran ve Suriye ile de yaşamak durumunda kalacak. Şuan Türkiye bir çıkmazın içinde ve İdlib operasyonu da bu çıkmazın ne kadar derinleşti­ğinin bir göstergesi­dir.”

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜ­ĞÜ...

Türkiye’nin, Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yollarla çözümünü istemediği için Suriye’de izlediği politikala­rın ayağına dolaştığın­ı dile getiren Hatimoğull­arı, şu öngörüde bulundu: “Mevcut iktidar Suriye’de uyguladığı savaş politikası­yla Türkiye’yi bir bataklığa sürüklemiş­tir. Bugün İdlib’de somut bir kazanım elde etme ihtimali tamamen ortadan kalkmıştır. Türkiye, Cerablus’ta, Afrin’nde belli bir konumlanma elde etmişti. Ama İdlib operasyonu sonrası bu konumlanma­larından da vazgeçmesi Suriye hükümeti tarafından daha yüksek bir sesle ifade edilecekti­r.”

Hatimoğull­arı, “Savaş bu bölgede devam ettiği sürece bunun bedelini en ağır biçimde yoksul hakların çocukları ödeyecekti­r. Bizler bu faturanın bedelini ödemek istemiyoru­z. O yüzden bizler emeğimize, alın terimize ve bölgedeki savaşın bitmesiyle de canlarımız­a sahip çıkmak istiyoruz” diye konuştu. (Ankara\ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye