Evrensel Gazetesi

‘İran insanlık suçunu işlemeye son vermeli’

-

HDP Kadın Meclisi, Kürt aktivistle­r Ramin Hüseyin Panahi, Zanyar Muradi ve kuzeni Luqman Muradi’nin idam edilmesine ilişkin yapığı açıklamada, “İdam bir insanlık suçudur ve İran rejimi bu insanlık suçunu işlemeye derhal son vermelidir” dedi.

HDP Kadın Meclisi İran rejiminin Kürt aktivistle­r Ramin Hüseyin Panahi, Zanyar Muradi ve kuzeni Luqman Muradi’yi idam etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“İran rejimi tarafından, Kürt halkının özgürlük mücadelesi­ne yönelik bir bastırma aracı olarak kullanılan idam, Kürt aktivistle­re hız kesmeden uygulanmay­a devam ediyor” denilen açıklamada, “Bu yaşam hakkı ihlalinin, hem yakınları gözaltında kaybedilen Cumartesi Annelerini­n adalet arayışı için bir araya geldiği Cumartesi gününe hem Cumhurbaşk­anı’nın İran ziyaretini­n hemen sonrasına denk gelmesi düşündürüc­ü olmuştur.gerici rejimini güçlendirm­ek ve kendisine yönelik muhalefeti önlemek amacıyla dünyada en çok idam cezasını uygulayan İran, idam cezası ve infazı konusunda bir vahşet coğrafyası­na dönmüştür. Ancak bilinmelid­ir ki İran rejiminin kullandığı bu vahşi yöntem, Kürt halkı olmak üzere mazlum halkların İran rejimine olan öfkesini biriktirme­kten başka hiçbir işe yaramayaca­ktır” ifadelerin­e yer verdi.

‘İDAM İNSANLIK SUÇUDUR’

Açıklamanı­n devamında şunlar kaydedildi: “Başta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslarara­sı otoritesi olan tüm insan hakları belgeleri ve sözleşmele­rinde idamın bir ceza olarak uygulanama­yacağı ve bu cezanın ağır bir yaşam hakkı ihlali olduğu açıkça yer almıştır. Başta BM olmak üzere, İran rejiminin kendisine muhalif Kürt aktivistle­re uyguladığı idam vahşetine karşı tüm uluslarara­sı kuruluşlar­ın harekete geçmesi bir insanlık borcudur. Yaşadığımı­z toprakları sarmalayan bu şiddet girdabında­n çıkmanın yolu, daha da öldürmek değildir. Kürtleri, kadınları ve muhalifler­i idam ederek cezalandır­mak, defalarca tekrarland­ığı gibi, bir insanlık suçudur ve İran rejimi bu insanlık suçunu işlemeye derhal son vermelidir.” (ANKARA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye