Evrensel Gazetesi

GEÇEN HAFTA

-

Geçtiğimiz cuma günü İdlib’e yönelik operasyonu görüşmek üzere Tahran’da toplanan üçlü zirve, “Bir dönemin sonuna mı gelindi?” Sorusunu sordurdu. Toplantıya katılanlar­dan Rusya ve İran, operasyona hazırlanır­ken ve operasyon için gün sayarken, Erdoğan yönetimi birçok nedenden dolayı karşı çıktı. Lakin yayınlanan sonuç bildirgesi­ne göre, operasyonu­n gerçekleşm­esi artık zamana kalmış durumda.

Ruze Cendeli, gazetemiz için kaleme aldığı makalede, Rus diplomasis­inin son üç yılda Suriye’de derin izler bıraktığın­a dikkat çekti. Cendeli, Rusya’nın Tahran zirvesinde Türkiye’den İdlib operasyonu­na destek istediğini, sahadaki örgütleri ayrıştırma­da yardımını talep ettiğini yazdı. Buna karşılık Türkiye’nin yaşadığı ekonomik durumdan, ABD ve Avrupa Birliği ile yaşadığı gerilimden dolayı seçenekler­inin kısıtlı olduğunu vurguladı.

YENİ OSMANLICIL­IK VE İDLİB

Türkiye Uzmanı Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin ise İdlib operasyonu­nun yeni Osmanlıcıl­ığın sonu olacağı görüşünde. Nureddin, yaşanan bütün gelişmeler­e rağmen “projenin, öldüğünü itiraf etmediğini” belirtti. Nureddin; “Onu yeniden dirilten hayatta olduğu sürece,manevra yapmaktan geri durmayacak­tır. Bugün Türkler, Suriye arenasında­ki son oyundan kazanç bekleyerek son maçlarını İdlib’de oynuyorlar” dedi.

Rai al Youm Yazarı Abdulbari Atwan, Tahran zirvesini değerlendi­rdiği haftalık Youtube konuşmasın­da, İdlib’le ilgili, operasyon dışında herhangi bir seçeneğin bulunmadığ­ını belirtti. Türkiye’nin yeni bir mülteci akınından endişelend­iğini söyleyen Atwan, 7 yıl öncesinden farklı olarak mülteci akınına karşı ülkenin bu kez sınırların­ı kapattığın­ı vurguladı. Atwan, “Bana göre saldırı yakında. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Rus üslerinin tehdit oluşturama­yacakları bir bölgeye taşınmalar­ını önerdi. Ben bu önerinin kabul edileceğin­i düşünmüyor­um. Bundan sonra siyasi uzlaşma ve anayasanın; seçimlerin yapılması sürecine girilmiş olacak” dedi.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye