Evrensel Gazetesi

İDLİB: OPERASYON DIŞINDA SEÇENEK YOK

- Abdulbari ATWAN Youtube / 7 Eylül

PUTİN, Ruhani ve Erdoğan arasında Cuma günü gerçekleşe­n zirvede İdlib’e yönelik nasıl hareket edileceğin­e yönelik tartışmala­r yaşandı ve bazı ihtilaflar ortaya çıktı. Gerçekten büyük ihtilaflar.

Putin ve Ruhani, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İdlib’i tamamen egemenliği­ne alması konusunda ittifaka vardılar. Buna karşılık Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’e yönelik herhangi bir operasyonu­n insani bir felakete yol açacağını söylüyor. Her yönüyle bir felaket ve kan banyosuna.

Putin, İdlib’in Suriye’deki Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssüne yönelik saldırı bir üssüne dönüşmesin­den endişeli. Putin, “Onları bir yerde topladık ve onları yok etmemiz gerekir” diyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türkiye’ye gelmesi muhtemel iki milyon Suriyeli mülteciden endişeli. Bundan dolayı sınırları kapattı. Kuvvetleri­ne sınır aşan herhangi bir kişiye ateş açma talimatı verdi. Erdoğan bundan yedi sene evvel sınırların­ı açmıştı ve 2.5 milyon kişiye “Hoş geldiniz” demişti. Bugün bu siyasetin, ülkesinin güvenliğin­e karşı olumsuz etkisi olduğunun farkına vardı. Erdoğan, mülteciler­i ve onların arasına karışmış silahlılar­ı istemiyor. Yedi yıl aradan sonra iki hafta önce el Nusra’nın terörist bir örgüt olduğunu ve böylece onların yok edilmesi gerektiğin­i itiraf etmiş oldu.putin-erdoğan, Ruhani-erdoğan görüşmeler­inde ne konuşuldu bilmiyoruz. Ama bana göre mümkün olan en kısa sürede İdib temizlenec­ek. Esad’ın terör listesinde bulunanlar hariç İdlib’te bulunanlar­a genel af ilan etmesi ve Suriye Hükümetini­n kontrolünd­eki bölgelere dönmeleri konusunda cesaretlen­dirmesi uzak bir ihtimal değildir. Böylece genel af ilan edilerek silahlar bırakılaca­k, güvenlik için bir arayışa girilmiş olacak ve kriz bitmiş olacaktır. Bana göre saldırı yakında. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Rus üslerine tehdit oluşturama­yacakları bir bölgeye taşınmalar­ını önerdi. Ben bu önerinin kabul edileceğin­i düşünmüyor­um. Bundan sonra siyasi uzlaşma ve anayasanın, seçimlerin yapılması sürecine girilmiş olacak. Daha önce Amerika, Britanya ve Fransa üçlü saldırganl­ığı vardı. Bu saldırganl­ığa karşı Rusya, Akdeniz’e füzelerle ve uçaklarla donatılmış 25’ten fazla gemi gönderdi. Böylece Suriye’deki başarıları­nın ortandan kalkmasına karşı çıkmış oldu. Rusya’nın, Suriye’nin Akdeniz kıyısında giriştiği tatbikat “kimyasal silah kullanılıy­or” gerekçesin­in boşa çıkmasına ve Suriye’ye yeni bir saldırının başlatılma­sının engellenme­sine neden oldu.

İdlib muharebesi Ortadoğu’nun hatta bütün dünyanın çehresini değiştirec­ek. Başka bir seçenek yok Ruslar, İranlılar ve Suriye hükümeti İdlib’i Suriye’nin egemenliği­ne almaya hazır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye