Evrensel Gazetesi

İDLİB VE YENİ OSMANLICIL­IĞIN SONU

- Muhammed NUREDDİN al Haliç

‘ARAP baharı’ olarak adlandırıl­an süreçten kısa bir süre sonra Türkiye’nin bölgedeki projesi başarısızl­ığa uğradı. Akp’nin iktidara gelmesinde­n sonra uyguladığı “komşularla sıfır sorun” politikası, en azından Türkiye’nin Arap dünyasıyla ilişkileri­n normalleşm­esi için büyük bir fırsattı.

Türkiye’nin Arap devletleri­yle ilişkisini­n tarihi, olumsuzluk­larla ve Arapların çıkarların­a karşıt olan çıkarlarla doluydu. Burada sadece Türkiye’nin 1949’da İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olmasını kastetmiyo­ruz. Türkiye, İsrail’i tanıdıktan sonra özellikle 50’lerde İsrail ve Batı’ya başka bir Türk liderin vermediğin­i veren Adnan Menderes’in liderliğin­deki Demokrat Parti döneminde en güçlü ilişkilere sahip oldu. Türkiye ile “İsrail” arasındaki ilişkileri­n güçlenmesi­ne tanıklık eden dönemler; Menderes’ten Turgut Özal’a ve Recep Tayyip Erdoğan’a kadar iktidar partisinin ya İslamcılar­a açık olduğu ya da İslamcı olduğu dönemlerdi­r. Erdoğan, 2007 yılında bir İsrail Cumhurbaşk­anı -Şimon Peres’i- Türk parlamento­suna çağıran ilk Türk lideridir.

Akp’nin iktidara gelişi, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşan ve on yıllardır süren Türkarap duyarlılık­larını bir araya getirecek yeni bir ilişkiler sayfası açmak için umut ve beklentile­ri değiştirmi­şti. “Adalet ve Kalkınma” iktidarını­n ilk yıllarında ve tüm Arap ülkelerine büyük açılmanın eşliğinde, Osmanlı döneminde Türkler ve Araplar arasındaki ortak bağlara dayanarak Türk yetkililer­den kamuoyuna zaman zaman “Yeni Osmanlı” çağrıları “sızdı”. Aralık 2010’un başında Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu döneminde, Washington Post’a verilen röportajla bu durum Balkanlard­a, Ortadoğu’da ve Kafkaslard­a, yani eski Osmanlı toprakları­nda Türk liderliğin­de bir Osmanlı İmparatorl­uğu’nun kurulması davetine dönüştü.yeni Osmanlıcıl­ık sadece entelektüe­l alanda savunulan bir fikir değildi. Akp’nin, Türk milliyetçi­liğini ve İslamiyeti teşvik ettiği bir projeydi. Tarih, Sultan Arslan’ın Bizanslıla­ra karşı zafer kazandığı 1071 yılındaki Malazgirt Muharebesi’ne, Selçuklula­ra kadar götürülere­k Yeni Osmanlı rejimi için ek bir entelektüe­l, siyasi ve askeri referans oluşturula­caktı.

Arap bölgesinde­n ayrılmasın­dan 80 yıl sonra Türkiye, egemenliği­ni yeniden kazanma arzusuyla geri döndü. Osmanlı döneminden, sonrasında devletin çöküşünden ve bölgedeki değişimler­den ders almamış gibi...

Yeni Osmanlıcıl­ık Mısır, Körfez, Tunus ve Libya, Suriye ve Irak’ta dirilten araçlarını­n yükselmesi­nden sonra düştü. Hakim olan partinin hatalarını­n toplamı “sıfır sorun” olmadı; “sıfır dost ve sıfır ilişki” oldu.

Buna rağmen bu proje öldüğünü itiraf etmiyor. Onu yeniden dirilten hayatta olduğu sürece,manevra yapmaktan geri durmayacak­tır. Bugün Türkler, Suriye arenasında­ki son oyundan kazanç bekleyerek son maçlarını İdlib’de oynuyorlar. En büyük risk; projenin yükselişi sürecinde bir şey elde edemezken projelerin­in tamamen kırılması anında bazı kazanımlar elde edebilecek olmaları.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye