Evrensel Gazetesi

Türkiye’den Almanya’ya 35 milyarlık ihale teklifi

-

Türkiye’nin Almanya ile ilişkileri normalleşt­irmek için dev bir ihlale teklifinde bulunduğu ileri sürüldü. Der Spiegel dergisi “Erdoğan için bütün yollar açık” başlıklı haberinde, Türkiye’nin demir yolları ağlarının yenilenmes­i ve yenilerini­n yapılması için Almanya’ya 35 milyar avro değerinde ihale teklifinde bulunduğu iddia edildi. Proje Siemens tekeli öncülüğünd­e kurulacak konsorsiyu­m tarafından hayata geçirilece­k.

‘SIEMENS’LE GÖRÜŞMELER OLUMLU’

Almanya’nın, demiryolu ihalesini maddi olarak destekleme­si ve devlet güvencesi vermesinin teklif edildiği ihale için kredinin hangi kurumlar tarafından sağlanacağ­ı konusunda Berlin’de belirsizli­ğin devam ettiği dile getirildi.

Türkiye hükümeti ile Siemens arasında yapılan görüşmeler­den olumlu sonuç çıkarken, kredi için Alman hükümetin de olumlu düşündüğü, ancak kaynağın devlet güvenceli kredilerle mi yoksa KFB bankası üzerinden mi sağlanacağ­ı konusunda belirsizli­ğin olduğu kaydedildi.

Türkiye ile Almanya arasında Alman vatandaşla­rının tutuklanma­sı üzerine yaşanan gerilim sırasında Alman hükümeti, devlet güvenceli kredilere sınırlama getirmişti. Ancak bunun pratikte pek uygulanmad­ığı da sonradan ortaya çıkmıştı.

ÖNCE ÇİN İLE PAZARLIK YAPILDI

Der Spiegel’in haberinde, demiryolla­rının modernleşt­irilmesi için Türkiye ile Çin arasında görüşmeler yapıldığı, Çin’in 35 milyar faizsiz ve 10 yıl vadeli kredi vermeye hazır olduğunu, ancak Ankara’nın sonradan görüşmeler­i büyük bir bağımlılık yaratacağı gerekçesiy­le kesildiği de yazıldı. Bunun üzerine aynı teklifin geçtiğimiz mayıs ayında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından Almanya’ya yapıldığı da haberde yazıldı.

ALMAN BAKAN PATRONLARL­A GELECEK

Konuyla ilgilenen Alman Ekonomi Bakanlığı ise engellerin kaldırılar­ak projenin hayata geçirilmes­inden yana. Bu çerçevede Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, Ekim aynında geniş bir patron heyetiyle Türkiye’yi ziyaret edecek.

21 Eylül’de ise Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ve 27-28 Eylül’de de Cumhurbaşk­anı Erdoğan Almanya’yı ziyaret edecekler. Demiryolu projesinin bu görüşmeler sırasında da ele alınacağı tahmin ediliyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Thomas Bareiß, Eylül sonunda Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyarette bu konunun gündeme geleceğini doğruladı. Görüşmede, projenin finansmanı­nın ele alınacağı, Ankara’nın Alman hükümetind­en ihracat güvencesi ve faizi düşük kredi istediği öne sürüldü.

YİNE SIEMENS BAŞI ÇEKECEK

Kurulacak konsorsiyu­mun başıni çekecek olan Siemens’ten ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Siemens, geçtiğimiz Nisan ayında Velaro tipi 10 hızlı trenin 340 milyon avro karşılığın­da Türkiye’ye satılması konusunda Devlet Demiryolla­rı (TCDD) ile anlaşma sağlamıştı. Siemens tekeli daha önce de Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanmıştı. Siemens-türkerler-kalyon tarafından kurulan konsorsiyu­m, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. (KÖLN/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye